Sprijin important pentru Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, în urma unui proiect comun cu Consiliul Judeșean Harghita, va primi bani europeni care vor fi folosiți pentru a acoperi cheltuielile efectuate și pe cele viitoare pentru echipamente de protecție, dar și pentru dotarea cu aparatură performantă.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare din fonduri ai Uniunii Europene de către Ministerul Fondurilor Europene și înseamnă finanțare eligibilă de 19.281.472 lei pentru Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Prin proiect, spitalul primește ajutor pentru cheltuielile efectuate pentru echipamente de protecție și pentru cumpărarea de noi echipamente și dezinfectante. Spitalul va primi 435.018 lei pentru rambursarea unor cheltuieli din cele efectuate anul trecut pentru echipamentele de protecție din perioada stării de urgență. De asemenea, alte 10.912.937 lei vor acoperi cheltuielile echipamentelor de protecție și dezinfectante cumpărate în perioada mai-decembrie 2020, respectiv cele care vor mai fi necesare pe parcursul acestui an.

În cadrul proiectului, spitalul va cumpăra aparatură performantă  în valoare de 7.800.000 lei. De exemplu, se va achiziționa un robot autonom de dezinfecție care are valoarea de 379.000 lei, un aparat Real Time PCR  în valoarea de 164.000, iar pentru  sprijinul procesului de testare se va mai achiziționa un secvențiator de genom și  o stație de pipetare automată.
Tot în cadrul proiectului se va cumpăra un ecocardiograf în valoare de 1.170.000 lei, 8 paturi de ATI în valoare de 144.000 lei, 10 aparate de ventilație cu valoarea totală de 1.035.000 lei și 10 monitoare funcții vitale în valoare de 770.000 lei.  Totodată vor fi cumpărate 5 aparate de hemodializă, în valoare de 355.000 lei și stațiile de apă portabilă care aparțin acestora în valoarea de 90.000 lei bucata.

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a precizat că, încă de la începutul pandemiei, a primit mult ajutor din partea comunității, a donatorilor, însă, cu toate acestea, asigurarea echipamentelor de protecție a însemnat o povară foarte mare pentru spital. ”Prin acest proiect,  povara va fi mai ușoară. Vom achiziționa aparatură medicală care va fi de mare folos pentru pacienții noștri, nu numai acum, ci și în următorii ani”, a spus managerul.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a transmis că atât colectivul, cât și  conducerea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, sunt un adevărat exemplu de urmat:  ”Am fost foarte încrezător că vom obține finanțare pentru acest proiect și astfel vom putea preveni situații, care în urmă cu un an erau complet necunoscute pentru noi toți.

László Botond, directorul economic al spitalului,  a reamintit cât de greu a fost și din punct de vedere economic prima perioada a pandemiei pentru spital: „De exemplu, între 15 martie și 15 mai, spitalul a cheltuit 2,5 milioane lei pentru echipamente de protecție și materiale de dezinfectare. Conform legislației în vigoare, prin acest proiect spitalul va recupera 435.018 lei din această sumă.”

Dr. Bartha István, medicul șef al secției de terapie intensivă al spitalului a spus că majoritatea pacienților de pe secția ATI se confruntă cu insuficiență respiratorie și au nevoie de ventilație mecanică, iar în cadrul proiectului vor fi cumpărate astfel de noi aparate.

Medicul specialist nefrolog Ilyés Andrea a spus că este foarte mare nevoie de cele 5 aparate care vor fi achiziționate în cadrul proiectului. Aceste stații de hemodializă și hemofiltrare vor fi mobile, iar dacă circumstanțele permit acest lucru, hemodializa se va putea efectua la patul bolnavului.

Proiectul se desfășoară în perioada 1 februarie 2020 – 31 decembrie 2021.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy