Trecerea Cimitirului militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului Dărmăneşti, anulată definitiv de instanță

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Curtea de Apel Bacău a anulat, joi, definitiv, Hotărârea din martie 2019 emisă de Consiliul Local Dărmăneşti prin care acest for inclusese Cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul său public, informează agenția de presă ungară MTI 

Curtea de Apel a considerat nefondat şi a respins apelul Primăriei Dărmăneşti şi al Consiliului Local Dărmăneşti împotriva sentinţei primei instanţe de anulare a hotărârii Consiliului Local. Potrivit minutei, prezenta sentinţă este definitivă. Comuna Sânmartin a fost reprezentată în proces de avocatul Serviciului de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor „Mikó Imre”.

Hotărârea adoptată de Consiliul Local Dărmăneşti, care a fost anulată joi, a fost prima dintr-o serie de demersuri prin care oraşul din judeţul Bacău a început transformarea cimitirului militar. În baza hotărârii, acum anulate, şi-a eliberat şi autorizaţia de construire prin care a creat sola eroilor români, construind un monument în cimitir.

Comuna Sânmartin a contestat, de asemenea, autorizaţia de construire la Tribunalul Bacău, însă, în iunie 2020, acel proces a fost suspendat de instanţă până când se ajunge la o hotărâre definitivă în litigiul privind proprietatea.

Sándor Birtalan, primarul din Sânmartin, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI, că au ştiut întotdeauna că au dreptate şi că au avut încredere că adevărul lor va fi dovedit şi în instanţă. Acesta a mai adăugat că oamenii din Sânmartin au făcut multe în ultimele decenii pentru a păstra memoria militarilor căzuţi în Valea Uzului.

Primăria Dărmăneşti a intentat, la rândul său, un proces împotriva comunei Sânmartin, solicitând anularea hotărârii de consiliu local prin care cimitirul militar din Valea Uzului a fost trecut în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul său public. În luna octombrie a anului trecut, aşezarea din judeţul Bacău a pierdut definitiv şi acest proces.

În martie 2019, Primăria Dărmăneşti a declarat cimitirul militar din Valea Uzului proprietatea sa publică, iar în luna aprilie a amenajat o parcelă românească în cimitirul militar din localitatea depopulată aflată la limita dintre judeţele Harghita şi Bacău. Înainte de asta, cimitirul a fost îngrijit de comuna Sânmartin, iar comunitatea maghiară îl consideră un cimitir militar maghiar.

În data de 6 iunie 2019, de Ziua Eroilor, mii de români care au venit la o comemorare au intrat cu forţa în cimitir pentru a participa la sfinţirea, printr-o slujbă religioasă, a solei româneşti şi monumentului, după ce secuii au încercat să împiedice ocuparea cimitirului formând un lanţ uman în faţa acestuia.

La o săptămână după aceste violenţe, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) a clarificat faptul că cei 149 de militari, ale căror nume au fost citite cu voce tare ca parte a ceremoniei de după ocuparea cu forţa a cimitirului, nu se odihnesc, de fapt, în cimitirul de la Valea Uzului. Naţionaliştii care au ocupat atunci cimitirul – dintre care mulţi au fost aleşi, între timp, deputaţi şi senatori în culorile partidului AUR – au organizat mai multe depuneri de coroane în cimitir în cinstea acelor militari români ale căror rămăşiţe, potrivit poziţiei oficiale româneşti, nu se află acolo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy