Ungurii de la Budapesta aşteaptă scuze de la România pentru „nedreptăţile” îndurate de Ungaria la Trianon

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: CER SI PAMANT ROMANESC – WordPress.com

„Când îi vom vedea, în sfârşit, pe primul ministru slovac sau pe preşedintele României că îşi vor declara compasiunea şi îşi vor exprima simpatia pe 4 iunie la ambasada Ungariei? Pentru că deja am văzut un prim ministru maghiar care a ciocnit şampanie de ziua naţională a României pentru naşterea României Mari”, a declarat retoric János Lázár, şeful de cabinet al lui Viktor Orbán, în 3 iunie 2017 cu ocazia unei ceremonii dedicate Trianonului, transmite într-o analiză istoricul Marius Diaconescu, publicată în cotidianul Adevărul.

Istoricul Marius Diaconescu face o analiză foarte bună a recentelor declarații ale șefului de cabinet al Premierului Ungariei, Viktor Orban. Declarațiile publice făcute de János Lázár sunt halucinante și revoltătoare în aceeași măsură: „nu ne dorim nicio modificare a graniţelor şi mai ales nu ne dorim tensiuni etnice, noi războaie in Europa… dar asta nu înseamnă că vom tolera provocările, încălcările repetate ale sensibilităţilor noastre naţionale pentru încă 100 de ani. Da, putem spune chiar şi acum: „Dreptate pentru Ungaria!”, care a fost strigătul pentru revizuire după 1929.” Presa din România a preluat informaţia după un articol în engleză publicat de Eva Balogh, fost profesor de istorie est-europeană la universitatea Yale pe blogul hungarianspectrum.org.

Budapesta contestă temeiul juridic al Unirii Transilvaniei cu România

„Urmează apoi o scurtă lecţie de istorie: în urma acestui tratat de la Trianon, Ungaria a pierdut 2/3 din teritoriu şi din populaţie. Peste noapte, din 320.000 km pătraţi şi 20 milioane locuitori, Ungaria a rămas doar cu 93.000 km pătraţi şi 7 milioane locuitori. „Pentru că România a putut să obţină Transilvania şi Partium fără niciun merit şi niciun temei juridic”, statul slav din sud părţile sudice, iar Cehoslovacia din acea vreme partea de nord a ţării şi Transcarpatia. „Astfel că în loc de state naţionale au fost create ţări multietnice pe ruinele Monarhiei” (traducere M.D.)”, notează istoricul Marius Diaconescu.

Analiza integrală în Adevărul

Sursa: https://www.dantanasa.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy