„Ziua Adopției”, a X-a ediție. Rezultatele obținute în primele cinci luni ale anului în Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Un număr de 52 de copii adoptați și 104 adulți – părinți adoptivi și viitori părinți adoptatori – au participat la sfârșitul săptămânii la cea de a X-a ediție a „Zilei adopției”, la Centrul pentru recreere și pregătire profesională Șumuleu-Ciuc.

Evenimentul a avut loc în cadrul celei de a VIII-a ediție a Zilelor Județului Harghita și a reprezentat momentul de încheiere a Campaniei pentru promovarea adopției, începută în luna ianuarie 2022 de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita.

Prezent la eveniment, directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán,  a salutat cu drag persoanele prezente și a subliniat că este o bucurie faptul că după doi ani de pauză s-a putut organiza din nou acest eveniment.

Este o mare bucurie că văd foarte multe fețe noi, înseamnă că activitatea noastră în domeniul adopției a avut rezultate foarte bune. Dacă anii anteriori, având un număr mai mic de adopții, am invitat părinți și copii care erau de mulți ani împreună, anul acesta, și sper și anul viitor, vom fi obligați să invităm familii noi și persoanele care așteaptă, desigur, să adopte”, a spus șeful instituției.

El a amintit rezultatele bune pe care instituția le-a avut în anul 2021 – peste 30 de copii adoptați, afirmând că și în acest an s-a pornit cu dreptul.

Elekes Zoltán a adresat mulțumiri oamenilor care lucrează în acest domeniu (colegilor de la Serviciul de adopții, Serviciul management de caz și Serviciul asistență maternală profesionistă care pregătesc aceste cazuri).

„Este o muncă cu decizii importante și colegilor de la Serviciul juridic care fac demersurile în instanță. Desigur, cei mai importanți actori sunteți dumneavoastră, părinții care v-ați deschis sufletele și ați primit acești copii în familiile dumneavoastră și copiii care v-au ales și v-au acceptat ca părinți, intrând cu încredere în aceste noi familii.”, a conchis directorul general.

Cum era de așteptat, în centrul atenției s-au aflat copilașii adoptați, care s-au bucurat de fiecare clipă a evenimentului. Surprizele pentru ei au urmat în lanț: cei mici au făcut o călătorie magică în lumea basmelor, magiei, umorului și jocului cu magicianul Gozefini. A urmat apoi „Carnavalul copiilor”, părinții topindu-se dragul celor mici, când aceștia și-au prezent costumele.

După-masă a avut loc un workshop pentru părinți, moment în care specialiștii DGASPC Harghita au prezentat situația adopției în județ și au vizionat împreună scurtmetrajul realizat de către „Hargita Studio” cu cinci familii care au adoptat doi sau chiar trei copii. Totodată, familiile adoptatoare și-au împărtășit experiențele personale, discutând despre acomodarea și integrarea copilului adoptat în familie.
În timpul workshop-ului copiii au avut parte de un program de animație, confecționare de figurine din baloane colorate, pictură pe față, dar și muzică și dans.

Potrivit șefului Serviciului adopții din cadrul DGASPC Harghita, Domokos Nina Liliana,  Ziua adopției din acest an a fost cea mai reușită de până acum. A fost un bun prilej pentru ca familiile care au adoptat, cele care sunt în curs de adopție și familiile care și-au exprimat dorința de a adopta să-și împărtășească propriile experiențe în calitate de părinți și viitori părinți adoptivi, iar copiii adoptați să petreacă timp împreună.

Ziua adopției – instituită și oficial la data de 2 iunie a fiecărui an este organizată de DGASPC HR în scopul promovării adopției în județul nostru, pentru sprijinirea și încurajarea procesului de adopție, astfel încât să crească șansele copiilor aflați în sistemul de protecție de a fi crescuți într-o familie a lor, iar familiile care doresc să adopte să-și vadă visul împlinit într-un timp cât mai scurt”, a spus Domokos Nina Liliana.

Ziua Națională a Adopției (instituită oficial în România pe 2 iunie, începând cu anul 2014) are ca scop încurajarea adopțiilor și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor din domeniu, fiind considerată o ocazie pentru promovarea valorilor fundamentale ale familiei și pentru sublinierea importanței faptului că fiecare copil trebuie să aibă o familie în care să crească și să se simtă iubit.

Scurtă informare privind rezultatele obținute în cursul anului 2022 în domeniul adopției la nivel județean:

În perioada 01.01.2022 – 28.05.2022 au fost atestate ca apte pentru adopție 10 familii, 3 familii sunt în curs de atestare. În evidența DGASPC Harghita sunt în prezent 48 de familii atestate pentru a adopta.

În evidența DGASPC Harghita se află un număr de 95 de copii adoptabili și încă 19 copii în curs de declarare a adoptabilității ( în curs de soluționare în instanță).

Numărului copiilor care au părăsit sistemul de protecție județean: 24 de copii se află în familii de adopție (11 copii cu adopția încuviințată și 13 copii încredințați în vederea adopției) iar 5 copii sunt în potrivire practică cu familii din județ sau în alte județe, în vederea adopției.

„Realizând o comparație a situației adopției în perioada 01.01.- 28.05.2022, cu situația adopției la data de 31.12.2021, observăm că la finale anului 2021 un număr de 33 de copii au părăsit sistemul de protecție specială, iar în primele 5 luni ale acestui an 24 de copii se bucură deja de o familie a lor, numărul copiilor care sunt în familii de adopție reprezentând un procent de 77% din numărul copiilor care au părăsit sistemul și au fost adoptați în anul 2021. Copiii care au fost adoptați provin din asistență maternală profesionistă sau plasament familial, iar vârsta lor este cuprinsă între 1 an și 11 ani. Copiii s-au acomodat foarte bine atât în familie, cât și în comunitate. Rezultatele se datorează pe de o parte simplificării procedurii de adopție și modificărilor aduse legii adopției, finalizării cu succes a adopțiilor încuviințate, precum și a Campaniei de promovare a adopției, desfășurată de DGASPC Harghita în perioada ianuarie – mai 2022. În prezent, pentru cei 95 de copii adoptabili se fac demersuri periodice prin aplicația electronică – Registrul Național de Adopții, pentru identificarea celei mai potrivite familii adoptatoare, care să răspundă nevoilor copilului, atât la nivel județean, cât și național. Copiii au vârsta cuprinsă între 2-14 ani, unii copii prezintă dificultăți în dezvoltare, 61 copii sunt incluși în secțiunea RNA „Profilul public al copilului”, putând fi vizualizați și selectați de familii, în condițiile legii. Din cele 46 de familii atestate, aflate în evidența DGASPC Harghita, 11 familii au copil încredințat, 5 familii se află în procedură de potrivire cu copii și 30 de familii sunt în așteptare în diferite etape ale procedurii de adopție. Familiile atestate, în primele 6 luni după obținerea atestatului, intră în potrivire cu copii din județul Harghita, iar ulterior cu copii din alte județe din țară, în funcție de cererea acestora.
Este încurajator faptul că mai multe familii din județul Harghita care au adoptat deja un copil, doresc adopția unui alt copil.”, 
au informat reprezentanții DGASPC Harghita.

În perioada de monitorizare, 2 ani de la încuviințarea adopției, sunt 32 de copii în familii de adopție, pentru care se acordă servicii de sprijin și consiliere pentru o integrare cât mai bună și în timp cât mai scurt.

  • informații și foto furnizate de DGASPC Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy