Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Românii care vin din ţări din sudul Africii vor fi carantinaţi timp de 14 zile (VIDEO)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, au  susţinut sâmbătă, 27 noimebrie,  declaraţii  de presă cu privire la măsurile care vor fi luate în contextul apariției unei noi tulpini a Sars-Cov 2. 

Ministrul Alexandru Rafila a anunţat că a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia persoanele care ajung în România din sudul Africii, unde a fost depistată noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2, vor fi carantinaţi timp de 14 zile.

„După cum ştiţi, atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii cât şi Centrul European de Control al Bolilor au lansat o alertă în sudul Africii în 7 ţări, au fost izolate tulpini de îngrijorare, aşa se numesc, ale virusului Corona care se pare că are mutaţii majore şi care, din punct de vedere al consecinţelor, pune probleme pentru că există o transmisibilitate (…) şi urmează să vedem dacă în viitor eficacitatea vaccinării se păstrează în ceea ce priveşte acest virus şi dacă evoluţia bolii este modificată faţă de varianta standard, sau faţă de varianta Delta. Având în vedere aceste alerte de la OMS şi de la Centrul European de Control al Bolilor, în mod normal şi România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate de către aceste instituţii şi în momentul de faţă a fost adoptată o hotărâre a CNSU care aliniază şi România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă afectată sau dinspre această zonă afectată. Oricum, călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinaţi timp de 14 zile, iar în prezenţa unui test negativ ei pot ieşi din carantină într-un interval de 10 zile.”, a declarat Alexandru Rafila,

De asemenea, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat că şapte state din sudul Africii au fost incluse în zona roşie în contextul avertizărilor venite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Comisia Europeană în ceea ce privește o nouă tulpină a coronavirusului.

Având în vedere avertizările care s-au primit de la OMS şi de la Comisia Europeană s-a făcut modificarea astăzi în următorul sens: se modifică clasificarea ţărilor şi teritoriilor aprobată prin hotărârea Comitetului Naţional nr. 106/26 noiembrie 2021 în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roşie începând cu data publicării acestei hotărâri, adică cu data de astăzi.”, a declarat Raed Arafat.

Detalii în materialul video atașat mai jos: 

HOTĂRÂRE nr. 107 din 27.11.2011 privind modificarea clasificării țărilor/teritoriilor în sensul trecerii unor state în zona roșie precum și modificarea și completarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 01.07.2021
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.