Românii din Serbia și Bulgaria cer ajutorul statului român pentru păstrarea identității naționale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

romani-timoceni1Reprezentanții comunităților românești din Serbia și Bulgaria au atras atenția, joi, la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că situația cu care se confruntă este una deosebit de gravă, fiind supuși unui proces continuu și agresiv de asimilare, iar fără sprijinul statului român nu își vor mai putea păstra identitatea națională.

Una dintre situațiile cele mai dramatice se înregistrează în Timoc, Serbia de Răsărit, unde cei aproximativ 300.000 de români nu beneficiază de niciun fel de drepturi fundamentale, nu au școală și mass-media în limba română, au dificultăți în a-și construi biserici, iar tinerii ajung să nu mai vorbească limba română.

Președintele Partidului Neamului Românesc din Timocul sârbesc, Predrag Balașevici, a declarat că este nevoie de un sprijin concret și consistent din partea Țării Mamă, în condițiile în care statul sârb nu finanțează deloc activitățile culturale ale românilor.

„Comunitatea românilor din Timoc, în Serbia de Răsărit, se găsește într-o situație foarte gravă. Suntem minoritatea care nu are limba română în școală, avem mari probleme cu construirea bisericilor în Timoc, nu avem mass-media în limba română și statul sârb nu finanțează activitățile culturale ale românilor din Serbia de răsărit. La ora actuală, în Serbia suntem singura minoritate care nu avem drepturi elementare. În acest sens, așteptăm un ajutor mai concret din partea României, a instituțiilor românești care se ocupă de problematica românilor de pretutindeni. (…) Noi, fără un sprijin politic din partea României, în dialogul direct cu Belgradul, unde așteptăm niște rezultate concrete, noi singuri nu putem să ne descurcăm. Este foarte, foarte greu să ne menținem limba română, ne vom pierde pentru că tinerii pleacă din sate, se duc în orașe, se duc în afara Serbiei, intră pe Internet, ei vor să învețe o limbă pe care pot să o folosească, nu doar acasă, în familie, dar și în afara familiei, a țării. Deci, limba română în școală și prin asta putem să așteptăm niște rezultate, dar singuri nu vom avea astfel de rezultate”, a afirmat Predrag Balașevici. Continuare pe Agerpres.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy