Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

S-a încheiat ediția jubiliară a Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc

Foto: Kis_Szilard

 

Duminică, 19 iulie, s-a încheiat Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, care anul acesta și-a sărbătorit 40 de ani de la fondare cu o serie extraordinară de programe. În ciuda dificultăților cauzate de epidemie, se poate spune că acest festival, unul dintre cele mai populare festivaluri de vară din Miercurea Ciuc și Transilvania, s-a bucurat de succes: datorită inovațiilor introduse de organizatori, programele au putut fi vizionate de sute de mii de spectatori.

Desigur, succesul se datorează faptului că echipa Centrului Cultural Județean Harghita, organizatorul principal al festivalului, a recunoscut în timp importanța schimbărilor în această perioadă extraordinară. Astfel, s-a născut conceptul care a permis festivalului să treacă granițele, în ciuda restricțiilor. Transmisiile în direct și înregistrările accesibile online au permis ca oricine, indiferent de locație, să poate urmări programele festivalului din acest an.

Concertele și evenimentele live s-au bucurat de popularitate, în ciuda restricțiilor. Muzicienii și publicul au fost încântați de întâlnire, iar aplauzele, neauzite de luni de zile, au răsunat îndelung în toate spațiile de concert. În acest an, festivalul s-a concentrat pe ansambluri și interpreți locali, cu care regiunea noastră se poate mândri pe bună dreptate, deoarece o nouă generație de muzicieni de muzică veche a apărut pe scenă în ultimele decenii. În același timp, organizatorii au reușit să includă în program interviuri realizate cu fondatorii festivalului, iar spectatorii au putut savura concertul online al Ansamblului Barozda și discursul de bun venit al lui Zoltán Boros pe scena din Cetatea Mikó.

Echipa organizatoare își exprimă gratitudinea față de participanți pentru atenția, răbdarea și disciplina demonstrată prin respectarea regulilor pe tot parcursul festivalului.

Ca parte a celebrării jubiliare, festivalul a lansat în acest an un program de susținere a talentelor. Programul acesta nu se va încheia odată cu sfârșitul festivalului; dimpotrivă, organizatorii solicită tuturor iubitorilor de muzică veche să mențină acest program prin sprijinul lor. Acest fond de burse a fost conceput pentru a veni în ajutorul muzicienilor locali talentați.

Ca prim pas, în acest fond au fost strânși aproximativ 4 500 de lei, provenind din vânzarea biletelor în timpul festivalului, precum și din biletele de mecenat. În viitor, desigur, organizatorii doresc să înmulțească această sumă prin vânzarea de bilete la concertele și evenimentele organizate sub auspiciile festivalului, astfel încât tot mai mulți tineri să aibă posibilitatea să își atingă obiectivul.

Cei care doresc să sprijine această inițiativă o poate face cumpărând bilet de mecenat pe linkul de mai jos: https://magtar.ro/veddahelyit/index.php/product/mecenasjegy-bilet-mecenat/

Înregistrările făcute pe parcursul festivalului și prezentările live rămân disponibile pe paginile Facebook și web ale festivalului, unde concertele, prezentările de instrumente și alte programe pot fi vizualizate oricând. Vă încurajăm să vizitați paginile și să evocați cultura muzicală din vremurile vechi vizionând înregistrările festivalului.

Analizele și calculele exacte încă trebuie făcute, dar deja știm, pe baza feedback-ului primit, că participanții au apreciat mult curajul și creativitatea organizatorilor. Aceștia doresc să-și exprime mulțumirile tuturor celor care au participat la evenimentele festivalului sau au contribuit la pregătirea acestora prin munca lor.

Până la sfârșitul festivalului, a devenit clar că lucrurile stabile pot suporta orice schimbare printr-o adaptare adecvată.

În cuvintele doamnei Angéla Ferencz, managerul Centrului Cultural Județean Harghita, „Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc poate rămâne același dacă este capabil să se reînnoiască”.

Cu acest gând, ne exprimăm speranța că ne vom întâlni din nou anul viitor!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.