S-a încheiat Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, ediția 2022

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Plini de puterea întineritoare și antrenantă a muzicii și a naturii, am încheiat festivalul din acest an, care a făcut din Miercurea Ciuc capitala muzicii vechi în perioada 9-17 iulie. Poate că este mai puțin vizibil pentru public, dar în timpul festivalului are loc un proces intensiv de învățare și de repetiție în timpul zilei, în fundal, cu repetiții și spectacole comune, ceea ce face ca acest eveniment să fie atât de special și un loc minunat pentru întâlniri, schimb de idei și învățare reciprocă. Și în acest an, am fost încântați să constatăm că interesul pentru muzica veche este neîntrerupt, iar publicul a apreciat programul de evenimente, aducând un omagiu artiștilor locali și internaționali și echipei de organizatori cu săli pline.

Elevii și profesorii celei de-a XIV-a ediții a Universității de Vară de Muzică Veche au umplut cu muzică sălile maiestuoase ale Colegiului Național „Márton Áron” între 10 și 15 iulie. Două concerte finale, deschise publicului, au încununat aproape o săptămână de activități. În cifre: opt cursuri de măiestrie, nouă profesori, cinci acompaniatori și traducători, 60 de studenți participanți.

Pe parcursul celor nouă zile ale festivalului au avut loc 24 de evenimente, cu 16 concerte, două tururi de istorie locală cu muzică, o lansare de carte, o proiecție de film documentar, o degustare de vinuri, o zi de jocuri renascentiste pentru copii și un Zengőovi de muzică veche pentru cei mici.

În acest an, publicul a aplaudat peste 170 de muzicieni din cinci țări. Mulțumim pentru experiența muzicală extraordinară interpreților și ansamblurilor din programul festivalului: Obsidienne (FR), Schola Gregoriana Siculeni (RO), Concerto Spiralis (HU, RO), Sempre (RO), Cipriana Smărăndescu (IT), Canlar (HU), Kájoni Consort (RO), Codex (RO), Flauto Dolce (RO), Orchestra Barocă a Festivalului (RO), Carmina Renascentia (RO), Musica Historica (RO), Erich Türk (RO) și Hortus Musicus (EE).

Trei dintre ofertele muzicale de înaltă calitate ale festivalului se remarcă de această dată: ansamblul francez de muzică veche Obsidienne a fost foarte bine primit în ziua deschiderii oficiale a evenimentului. Orchestra Barocă a Festivalului, condusă de concertmaestrul Ulrike Titze, în minunată colaborare cu studenții de la Universitatea de Vară, imitând sunetele cântecului păsărilor, ale vântului, ale valurilor și ale furtunilor, a avut un mare succes. Duminică, festivalul a fost încununat cu un concert de talie mondială: spectacolul de neuitat al trupei Hortus Musicus, împreună cu corul de cameră Lux Aurumque din Miercurea Ciuc, a fost întâmpinat cu aplauze în picioare.

Tururile muzicale de istorie locală conduse de arheologii muzeului la Șumulea Ciuc și Frumoasa au fost, de asemenea, foarte populare, aproape o sută de persoane însoțindu-ne la cele două tururi în natură. Mulțumim Muzeului Secuiesc al Ciucului și Primăriei Frumoasa pentru parteneriat. Mulțumiri speciale pentru Concerto Spiralis și ansamblul Role, precum și pentru Koppány Hunyadi, Magor Tibor Benedek și Dávid Csibi.

Zengőovi, condusă de educatoarea muzicală Rebeka Ádám, a fost, de asemenea, foarte bine primită, cu treizeci de copii care au avut ocazia de a se bucura de cântece și creații muzicale timp de trei zile. Datorită interesului uriaș, Zengőovi va face parte din festival și anul viitor.

Sâmbăta a fost, în mod tradițional, ziua renascentistă a copiilor, cu activități artizanale, jocuri de îndemânare, atmosferă din epoca Regelui Matia Corvin, demonstrații de luptă și nocuri renascentiste, pentru copii și adulți, deopotrivă. Casa dansului renascentist a fost nemaipomenită, cu instructori de dans excelenți și muzică minunată, într-o atmosferă de castel.

În concluzie, tematica naturii a fost foarte satisfăcătoare și sperăm că fotografiile și filmele de scurt metraj vor oferi celor care nu au putut fi prezenți la festival o perspectivă asupra lumii bogate și speciale a muzicii vechi. De asemenea, este de remarcat prezența activă la festival a criticilor, a experților muzicali și a colegilor din presă care lucrează cu noi cu competență profesională. Este foarte important pentru noi, organizatorii, să oferim oamenilor o experiență culturală de înaltă calitate și semnificativă și considerăm că am reușit să facem acest lucru și în acest an, judecând după feedback-ul primit din partea publicului. Putem spune cu încredere că festivalul este demn de eticheta Remarkable Art Festival (EFFE).

În numele echipei de organizare, a echipei de lucru a Centrului Cultural Județean Harghita, subordonat Consiliului Județean Harghita, mulțumim sponsorilor, reprezentanților mass-media, partenerilor, furnizorilor de servicii, artiștilor, profesorilor, elevilor, personalului însoțitor și traducătorilor, cursanților, voluntarilor, precum și publicului, care au contribuit cu toții la succesul festivalului. Organizarea acestui festival reprezintă o muncă uriașă. Sperăm că anul viitor să putem încorpora experiențele și lecțiile învățate într-un mod în care să luăm o parte a grijilor de pe umerii echipei, a cărei atitudine este de neegalat.

 

Angéla Ferencz, managerul Centrului Cultural Județean Harghita

Ignác Filip, directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc

Gabriella Fazakas, managerul de programe al Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy