Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

S-a votat noua strategie județeană de tineret

La ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita care a avut loc la sediul instituției miercuri, 25 noiembrie, s-a votat cu unanimitate de voturi strategia județeană de tineret. Dat fiind faptul că strategia de tineret actuală expiră anul acesta, s-a impus elaborarea uneia noi care să contribuie la concretizarea, sistematizarea programată a măsurilor și activităților necesare a se întreprinde în domeniul tineretului pentru perioada 2015-2020. La elaborarea acesteia consiliul județean a colaborat cu Direcția pentru Sport și Tineret a Județului Harghita și Fundația Județeană pentru Tineret Harghita. Strategia dă o imagine asupra tinerilor și studiază posibilitățile care li se pot oferi pentru ca aceștia să rămână pe tărâmurile natale. Borboly Csaba, președintele consiliului județean, în calitate de raportor în Cadrul Comitetului Regiunilor pe tema implicării tinerilor în viața politică, dorește să introducă această strategie, ca model de bună practică în raportul final, care va fi prezentat în cadrul instituției europene anul care vine.

„Tinerii se implică foarte puțin în viața politică, iar acest lucru trebuie schimbat. Modalitatea în care tinerii vor percepe politica se va schimba atunci când oamenii politici își vor schimba atitudinea în ceea ce privește implicarea tinerilor în viața politică”, a afirmat președintele consiliului județean.

Strategia este structurată pe trei părți, iar elaborarea acesteia a fost precedată de doi ani de consultări. Prima parte se compune din analize, prezentări de situații de școlarizare, formare, aspecte economice, viziune, priorități și domenii majore de investiții. De asemenea, strategia cuprinde și un ghid de bune practici și o hartă a resurselor.

„Ne dorim ca tinerii după terminarea liceului să nu plece la muncă în străinătate, ci să îndrăznească să rămână acasă. Totodată, tinerii plecați în străinătate la muncă să vadă motivare în a se întoarce acasă și a investi aici banii câștigați în străinătate”, a completat Borboly Csaba.

Consilierul județean Kozma István a salutat demersul cu privire la noua strategie de tineret și a semnalat faptul că numeroase organizații de tineret sunt interesate de această strategie.

Pe ordinea de zi a ședinței au figurat proiecte de hotărâre care au vizat, printre altele, înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Centru Sportiv Harghita – Gheorgheni, cu scopul administrării, exploatării și gestionării în comun a patinoarului din Gheorgheni, precum și pentru promovarea și dezvoltarea activităților sportive din județul Harghita. Pentru implicarea în revitalizarea vieții sportive în zona Gheorgheni, Borboly Csaba a ținut să îl felicite pe vicepreședintele consiliului  județean, Barti Tihamér.

Un alt proiect de hotărâre care a fost votat este programul de construire a trotuarelor în localitățile din județ. Primăriile au obligația ca în scopul asigurării siguranței circulației pe drumurile publice și pentru ocrotirea vieții participanților la trafic de a amenaja drumuri și trotuare laterale pentru circulația pietonilor și a celorlalți participanți la trafic. Rețeaua de drumuri județene măsoară 785 de kilometri din care 300 de kilometri în interiorul localităților, iar în numeroase localități, populația se deplasează pe partea carosabilă.

Miercurea-Ciuc, 26 noiembrie 2015
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.