Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Sâmbăta Morţilor/Moşii de Iarnă

Sâmbătă, 6 martie, se face pomenirea celor adormiți, zi cunoscută în popor sub denumirea Moșii de iarnă. Este o sărbătoare a creștinilor ortodocși care cade an de an în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți- ziua în care se lasă sec de carne pentru Postul Sfintelor Paşti.

Cuvântul  “moşi” vine de la “strămoşi”, şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice, pentru care se fac rugăciuni de mijlocire.

Sufletele trecute în nefiinţă vin astăzi să se hrănească cu mireasma şi aburii bucatelor pe care credincioşii le  gătesc, astfel încât sa le ajungă întreg anul.
În această zi, obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcinte, vin, colivă, colaci, fructe si lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puţin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor.

În această zi nu se lucrează. Femeile care încalcă această poruncă sunt pedepsite să tremure precum piftia şi să li se întoarcă pomana dată.

În afară de „Moșii de Iarnă”, pomenirea celor adormiți se face și în sâmbăta dinainte de Rusalii, care poartă denumirea de „Moșii de Vară”, dar și în prima sâmbătă a lunii noiembrie (Moșii de toamnă).

Cu privire la rugăciunile pentru cei morți, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

 
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *