Scandal între un ONG și Romsilva: ”CANCERUL” A CUPRINS ȘI PARCUL NAȚIONAL CĂLIMANI

0

Articol disponibil în: Română

Scandal de amploare între un ONG de mediu și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în mijlocul căruia se află Parcul Național Călimani.

Organizația Agent Green susține că din cauza Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva  CANCERUL” A CUPRINS ȘI PARCUL NAȚIONAL CĂLIMANI: 70.000 M3 DE LEMN TĂIAT ÎN ULTIMUL AN

Potrivit ONG-ului:

Ministerul Mediului trebuie să pună capăt șefiei Romsilva de la administrarea Parcurilor Naționale pentru a salva ce a mai rămas din tezaurul natural național

București, 18 octombrie 2018 – Agent Green și EuroNatur trag un nou semnal de alarmă: ultimele zone vaste de sălbăticie, parcurile naționale din România sunt distruse și exploatate ilegal cu acordul Romsilva și sunt tolerate de Ministerul Mediului. O nouă investigație realizată de Agent Green scoate la lumină exploatările forestiere masive din Parcul Național Călimani, situat în Carpații Orientali.

În filmările realizate, angajați din cadrul Agențiilor de protecția Mediului au susținut că mare parte din exploatările de lemn din zonele cu păduri seculare din Călimani s-au făcut nelegal, deoarece amenajamentele silvice nu aveau avize de mediu și nici nu erau legalizate printr-un ordin de ministru.
Neoficial, în anul 2017 din Parcul Național Călimani au fost extrași peste aproximativ 70.000 de metri cubi de lemn, adică aproxiamtiv echivalentul unei suprafețe de păduri seculare de 200 de hectare care a fost rasă.

“Situația din Călimani este complet scăpată de sub control. Nivelul de distrugere al naturii și managementul defectuos al RNP Romsilva sunt chestiuni dramatice și imposibil de acceptat“, este opinia comună a EuroNatur și Agent Green, organizații care solicită Ministerului Mediului să rezilieze de îndată contractele de management semnate cu Romsilva pentru cele 12 parcuri naționale din România, să interzică exploatarea comercială în parcuri și să înceapă să protejeze bogatul tezaur în biodiversitate pe care România, o țară membră a Uniunii Europene, încă îl are.

(…)

În timpul documentării din teren, în perioada 2017-2018 investigatorul a descoperit exploatări abuzive în mijlocul parcului național, tăieri la ras, drumuri forestiere care au distrus albiile răurilor și au infestat apele de munte, linii de funicular agresive și trasee turistice transformate în rampe primare și depozite de lemn.

(…)

În timpul documentării investigatorii s-au întâlnit cu angajați ai parcului și ai ocoalelor silvice care și-au exprimat teama de a discuta despre ilegalitățile din parc. Mai mult decât atât, cu identitate protejată un angajat al statului a explicat cum acum 20 de ani, când o furtună puternică a afectat o suprafață mare de pădure din parc “angajați din Romsilva au promis masa lemnoasă unei firme turcești. Licitațiile pentru lemn au fost întârziate pentru a oferi șansă turcilor și o invazie de gandaci de scoarță a afectat lemnul căzut și alți arbori sănătoși. După 2 ani a fost exploatată de două ori mai multă masă lemnoasă decat a fost doborta de vânt“, a povestit angajatul. Zona afectată de doborâtura de vânt și epidemia de gândac de scoarță (ipidae) nu s-a regenerat nici acum, sute de hectare fiind în continuare fără pădure.

“Ministerul Mediului a dat parcurile naționale pe mâna Romsilva fără să le dea buget pentru administrare. Cum Romsilva se pricepe doar la silvicultură, aceasta își finanțează administrațiile parcurilor doar din lemnul tăiat și vândut. Romsilva îngroapă la propriu și distrupe parcurile naționale. Aceste păduri sunt o mândrie pentru țara noastră, ne încântă privirile, sunt o sursa de are curat, apă, loc de recreere și reprezinta casa a mii de specii de flora și faună. Modul agresiv în care Romsilva le administrează nu mai poate fi tolerat de minister. Solicităm rezilierea de îndată a contractelor de management semnate cu Romsilva. România va prelua președenția Uniunii Europene în 2019. Vom face de râs România pentru cum își gestionează ariile protejate“, a susținut Gabriel Păun, președintele Agent Green.

“Tragedia din pădurile seculare și virgine ale României este o drama care a fost ignorată de prea mult timp de cei care au putere de decizie. În cazul României, discutăm despre una dintre cele mai grave crize la nivel de mediu pe care le parcurge o țară UE. Schimbările climatice, secetă și incendii, vor impacta din ce în ce mai mult natura și pădurile. Este o realitate cu care ne-am confruntat în ultimii ani și mai ales în decursul acestui an. Așadar trebuie să salvăm pădurile seculare și virgine care încă mai sunt intacte. Cu câteva săptămâni înainte de Conferința pe Schimbări Climatice de la Katowice facem un apel către UE pentru a interveni și stopa măcelul care se petrece cu pădurile seculare din Parcurile Naționale ale României. “ a spus Gabriel Schwaderer, directorul executiv al EuroNatur.

Agent Green și EuroNatur fac un nou apel către Ministerul Mediului din România să oprească de îndată toate exploatările comerciale în Parcurile Naționale, să îndepărteze RNP Romsilva de la administrarea acestor arii naturale protejate, să implementeze sisteme viabile de protejare a ecosistemelor, să finanțeze ANANP pentru a prelua administrarea parcurilor naționale și să ofere compensații la justa valoare proprietarilor privați ale căror păduri se află încluse în granițele parcurilor naționale.

(…)

Specialiștii de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva se apără și prezintă imagini aeriene filmate vineri în ”inima” Parcului Național Călimani, ”cuprins de cancer”, acolo unde organizația Agent Green acuză Regia Națională a Pădurilor – Romsilva că ”masacrează”, ”distruge” și ”exploatează ilegal”, precizând că de fapt ONG-ul folosește în realitate imagini filmate în afara Parcului Național Călimani.

Punctul de vedere al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pe tema acestei ”investigații” poate fi consultat aici:

In urma publicarii ”investigatiei” organizatiei Agent Green ”Cancerul a cuprins si Parcul National Calimani: 70.000 m³ de lemn taiat in ultimul an”, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva face urmatoarele precizari:

  • ”Investigatia” organizatiei Agent Green contine numeroase informatii false, imagini filmate in afara Parcului National Calimani si disemineaza in spatiul public acuzatii nefondate, cu scopul de a prejudicia deliberat imaginea si interesele Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.
  • Parcul National Calimani a fost infiintat prin Legea 5/2000, fiind administrat prin structura teritoriala a Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, cu personalitate juridica, prin contractul 737/22.05.2005, incheiat cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.
  • Din cele 24.041 de hectare, cat are suprafata Parcul National Calimani, 16.245 de hectare sunt fond forestier, 8.888 de hectare din acestea fiind in zone de protectie stricta si integrala, unde lucrarile sunt interzise.
  • In zonele de conservare durabila, ”tampon”, anumite lucrari sunt permise si necesare, in concordanta cu Planul de Management al parcului, amenajamentele silvice si respecta prevederile legale, respectiv 22 alin. (8) lit. j) din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata prin Legea nr. 49/2011, care prevede ca in zonele de conservare durabila a parcurilor nationale se pot efectua ”lucrari de ingrijire si conducere a arboretelor, lucrari speciale de conservare cu accent pe promovarea regenerarii naturale si fara extragerea lemnului mort, cu exceptia cazurilor in care se manifesta atacuri de daunatori ai padurii ce se pot extinde pe suprafete intinse, in primul rand de parcele intregi limitrofe zonelor cu protectie stricta sau integrala, in restul zonei-tampon fiind permisa aplicarea de tratamente silvice care promoveaza regenerarea pe cale naturala a arboretelor: tratamentul taierilor de transformare spre gradinarit, tratamentul taierilor gradinarite si cvasigradinarite, tratamentul taierilor progresive clasice sau in margine de masiv cu perioada de regenerare de minimum 10 ani”.
  • In privinta amenajamentului silvic al Ocolului Silvic Rastolita – Directia Silvica Mures, care se suprapune partial pe raza Parcului National Calimani, cu valabilitatea intre 2010 si 2019, acesta a primit avizul Comisiei Tehnice de Avizare pentru Silvicultura nr. 562/01.09.2011 si, in conformitate cu art. 21 din Legea 46/2008, Codul Silvic, si modificarile ulterioare, care stipuleaza ca prevederile amenajamentului silvic se aplica dupa obtinerea avizul C.T.A.S., chiar daca nu este aprobat prin Ordin de Ministru.
  • Amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Rastolita nu a primit aviz de la Agentia pentru Protectia Mediului Mures pana in anul 2016 deoarece Directia Silvica Mures nu a putut obtine aviz de la S.C. Ocolul Silvic de Regim Gheorghieni S.A., ocol silvic privat, administratorul Parcul Natural Defileul Superior al Muresului, arie protejata de pe raza Ocolului Silvic Rastolita. Situatia a fost deblocata dupa ce Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a reziliat, in anul 2016, contractul cu S.C. Ocolul Silvic de Regim Gheorghieni S.A. pentru administrarea ariilor protejate respective, fiind emisa de catre Agentia pentru Protectia Mediului Mures decizia etapei de incadrare nr. 5630/20.12.2016. In aceste conditii, amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Rastolita a fost aprobat prin Ordinul de Ministru al Apelor si Padurilor nr. 248/08.04.2017.
Asadar, lucrarile efectuate in baza amenajamentului silvic al Ocolului Silvic Rastolita respecta toate prevederile si normele in vigoare.
     Amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Rastolita a fost modificat prin addendum in anul 2013, fiind pus in acord cu noul Plan de Management al Parcului National Calimani, aprobat prin H.G. 1035/2011.
     Si informatia privind nereguli descoperite de Garda de Mediu privind amenajamentul silvic este falsa, raportul de inspectie al Garzii de Mediu nr. 23/2018 nefacand referire la amenajamentele silvice.
     In privinta taierilor rase si a unei rampe primare, prezentate in ”investigatia” Agent Green a fi in ”inima” Parcului National Calimani, precizam ca pe raza parcului nu exista taieri rase, imaginile prezentate in ”investigatie” fiind filmate in U.P. V, u.a. 2, la 4 kilometri de limita parcului, deci in afara Parcului National Calimani.
     De asemenea, in respectiva ”investigatie” mai sunt prezentate informatii false si despre doboraturile de vant si lucrarile in zonele respective. Pe raza Ocolului Silvic Rastolita s-au inregistrat doua doboraturi masive de vant, in 1995 si 1998, cu un volum total de 354 mii de metri cubi, in paduri care, ulterior, au intrat pe raza Parcului National Calimani. Lucrarile de exploatare si de reimpadurire in U.P. V, u.a. 46 si 47 si in U.P. IV, u.a. 186, 187, 188 si 189, introduse intre timp in Zona de Protectie Integrala a parcului, au fost stopate in anul 2003, conform zonarii interne a Parcului National Calimani, lucrarile fiind interzise in zonele de protectie ale parcurilor.
     Si acuzatia ca membri ai Consiliului Stiintific ar fi fost exclusi este una falsa. Administratia Parcului National Calimani a ajustat componenta Consiliului Stiintific dupa ce a obtinut, in 2014, un nou contract de administrare, care a inclus si situl de protectie avifaunistic SPA 0133 Muntii Calimani, noua componenta a forului raspunzand noilor cerinte privind ariile administrate, inclusiv din zona avifaunistica.
     Avand in vedere toate aceste informatii si acuze false, lansate in spatiul public cu rea credinta, precum si folosirea de imagini filmate in zone din afara Parcului National Calimani, precum si alte ”investigatii” din trecut care contin numeroase informatii si acuze false, rezulta ca organizatia ”Agent Green” duce o campanie deliberata de prejudiciere a intereselor si imaginii Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.
        Ne exprimam regretul ca publicatii preiau ”investigatiile” organizatiei Agent Green, fara a verifica informatiile si acuzatiile la adresa Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva lansate de respectiva organizatie.

video: Cezar Tulbure, Direcția Silvică Suceava

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy