Se modernizează depozitele de deșeuri din Județul Harghita
Articol disponibil în: Magyar Română
În cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita, implementat de Consiliul Județean Harghita, se urmărește modernizarea și/sau închiderea depozitelor actuale de deșeuri menajere care sunt neconforme.
Unul dintre avantajele acestui proiect reprezintă faptul că vor dispărea depozitele de gunoi vechi și neconforme. Ce înseamnă acest lucru pentru Municipiul Miercurea Ciuc?
Închiderea depozitelor vechi poate fi efectuată în două feluri. Una dintre soluții ar fi păstrarea pe vechiul amplasament a depozitului, izolarea din partea de sus pentru a preveni infiltrarea apei de ploaie, iar ulterior teritoriul respectiv să treacă printr-un proces de reecologizare. O a doua opțiune este transportul deșeului la o altă locație, iar teritoriul astfel eliberat să poată fi reecologizat.
Zonele urbane din județul Harghita aveau opt depozite vechi de deșeuri menajere, care au trebuit să fie închise conform legilor în vigoare. Implementatorii proiectului au decis ca patru dintre acestea (cele din Băile Tușnad, Vlăhița, Cristuru Secuiesc și Bălan) să fie închise prin transportarea deșeurilor la depozitul situat în Miercurea Ciuc. Celelalte patru depozite vor fi izolate pe loc.
Ce se va întâmpla cu depozitul din Miercurea Ciuc?
Deșeurile acumulate în depozitul municipal vor fi izolate conform celor mai noi standarde din Uniunea Europeană. Motivul pentru care s-a ales această soluție este cantitatea foarte mare de deșeu, aproximativ 500 de mii de m3, la care se adaugă aproximativ 100 de mii de m3 de deșeu transportat din alte zone. În depozitul municipal vor fi izolate aproximativ 600 000 – 650 000 de m3 de deșeuri menajere. Important este faptul că suprafața pe care va fi amplasat depozitul închis va fi redus de la 100 000 m2, cât este în acest moment, la 37500 m2, și se va ridica la maxim 1,5-2 metri de la nivelul solului.
Ce fel de tehnologie este utilizată în procesul de închidere a gropii din Miercurea Ciuc?
Cine a urmărit anii trecuți articolele apărute în presa din județ, a putut constata faptul că contaminarea apelor subterane din zona Toplița Ciuc a fost pusă pe seama depozitului vechi de la marginea orașului, politicienii folosind deseori în legătură cu aceasta sintagma de „bombă ecologică”. Prin proiectul de mare anvergură cu finanțare preponderent europeană câștigat de Consiliul Județean Harghita în 2013 este posibilă dezamorsarea acestei așa zise bombe. La închiderea depozitului se folosește o tehnologie care este o noutate în România.
În ce constă noutatea acestei metode?
Având în vedere marea cantitate de ape subterane prezente în Bazinul Ciucului de Mijloc, s-a impus de către instituțiile abilitate o modalitate de închidere care presupune hidroizolația totală a depozitului. Lucrările au început prin relocarea deșeurilor pe un amplasament nou amenajat ce mărginește actuala locație. Depozitul va fi sistematizat sub forma unui trunchi de piramida, înălțimea maximă a deșeurilor va fi de maxim 10m. Suprafaţa barierei de impermeabilizare este de 37 144 mp şi are următoarea stratificaţie de la bază în sus: bariera naturală peste care se realizează stratul de impermeabilizare minerală va avea grosimea de 50 cm la o distanţă față de cel mai de jos punct al bazei depozitului; peste baza depozitului s-a așternut o folie de geocompozit bentonitic; stratul de drenaj este constituit din pietriş spălat. Dispunerea acestuia trebuie sa fie pe baza principiului filtrelor inverse în așa fel încât să nu fie posibilă colmatarea acestuia cu particule provenite din corpul deşeurilor. Grosimea stratului mineral de drenaj nu trebuie să fie mai mica de 50 cm.
Pe suprafața nou creată, nivelată și compactată, se va aplica un strat de susținere a sistemului de etanșare, cu o grosime de 50 cm după compactare, având rolul de a prelua sarcinile statice și dinamice care apar în timpul și după aplicarea tuturor straturilor de închidere. Stratul de susținere trebuie să permită pătrunderea gazului. Peste stratul suport se va construi un sistem de impermeabilizare a depozitului cu rolul de a asigura o interacțiune controlată între depozit și mediu înconjurător care să anuleze efectele negative ale deșeurilor asupra mediului.
Stratul de drenare al biogazului va fi alcătuit din pietriș cu granulozitatea 8-32mm și va avea grosimea de 30cm. Peste stratul de drenare a gazului se va așterne un strat de geocompozit bentonitic cu greutatea specifică mai mare sau egală cu 6000g/mp., care va asigura izolarea completă a corpului depozitului de mediul înconjurător.
Drenarea apelor de suprafață provenite din precipitații se va face prin intermediul unei saltele drenante cu filtru pe ambele părți poziționată peste geocompozitul bentonitic. Stratul de recultivare se realizează cu o grosime minimă de 1 m, acesta nu se compactează și este are în compoziție: un strat de reţinere a apei de 85 cm, un stat vegetal de 15 cm şi vegetaţie.
Este de menționat faptul că va funcționa și un sistem de colectare și de transport al levigatului. Acesta este compus din drenuri absorbante, strat filtrant, cămine de vizitare și conducta colectoare ce transportă levigatul în bazinul de vidanjare. Din acest bazin levigatul este transportat cu autovehicule speciale la stația de pre-curățare a levigatului de la Remetea, iar de acolo la stația de epurare a apelor uzate din aceeași localitate.
Pe termen lung care ar fi soarta unui depozit de deșeuri închis în acest fel?
Ca urmare a celor descrise mai sus, în câțiva ani va dispărea formarea de levigat, stratul de deșeu se va usca și se va stabiliza. Încetează și formarea biogazului, astfel depozitul nu va mai fi considerat unul periculos. Nu va infecta apele subterane, iar teritoriul reecologizat va putea fi folosit pentru producția de fânețe. „Comportamentul” depozitului închis va fi strict suprevegheat timp de 30 de ani de operatorul regional de salubritate selectat de către Consiliul Județean Harghita, se va verifica de asemenea și calitatea apelor subterane. Pe toată perioada amintită, în conformitate cu legislația în vigoare, suprafața depozitului închis nu va putea fi folosită în alte scopuri.