Se retrage un lot de AstraZeneca. Peste 77.000 de cobai în România?!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mai multe țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca din cauza reacțiilor adverse, fiind raportate evenimente tromboembolice (cheaguri de sânge cu potențial fatal).

Danemarca a suspendat pentru 14 zile utilizarea vaccinului anticoronavirus dintr-un lot de AstraZeneca în timp ce investighează posibile efecte secundare grave. Autoritățile din Danemarca au primit raportări de cheaguri de sânge fatale, dar nu se știe încă dacă există o legătură cu vaccinul. De asemenea, o asistentă medicală austriacă a murit după vaccinarea cu AstraZeneca, iar un danez a murit tot după vaccinarea cu același ser.

Inițial, limita de vârstă pentru AstraZeneca era de 18-55 ani. La data de 8 martie, în România s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

În această seară, pe fondul suspendării vacinării din loturi de AstraZeneca în mai multe țări, și în România s-a decis suspendarea vaccinării cu lotul ABV 2856. Din acest lot au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. ​Italia a decis să oprească de la administrare lotul ABV 2856 de vaccinuri AstraZeneca împotriva Covid-19 după ce au fost raportate decese în rândul unor persoane recent vaccinate cu acest ser.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, le cere românilor să fie calmi în fața știrilor care apar despre problemele cu vaccinul Astra Zeneca.

Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Evenimentele tromboembolice sunt situații grave care pot pune în pericol viața pacientului. Până se lămurește problema cu loturile de AstraZeneca și în timp ce autoritățile române ne îndeamnă să rămânem calmi, stăm și ne întrebăm dacă cei care coordonează la nivel planetar programul de vaccinare știu cu adevărat ce se întâmplă în corpul persoanelor vaccinate și care sunt cu adevărat efectele secundare și riscurile pe termen scurt sau lung.

Într-o campanie de vaccinare pe repede înainte și cu vaccinuri făcute tot pe repede înainte, pe principiul basmelor: „într-un an cât alții în șapte”, cine își asumă morții din cauza efectelor secundare? Când se va recunoaște faptul că, în realitate, nu se știu toate răspunsurile cu privire la ce efecte sunt la nivelul populației vaccinate pe termen scurt sau lung, tocmai pentru că vaccinurile au fost insuficient testate și monitorizate înainte de distribuirea la nivelul întregii populații.

Ni se bagă pe gât ideea că „beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile”, prin urmare ar trebui să acceptăm ideea că e OK, ipotetic, ca 100 de oameni să moară pentru ca 10.000 să trăiască.

  • După un lung șir de bâlbe și necunoscute legate de eficacitate care crește peste noapte, limită de vârstă care crește peste noapte, cum rămâne cu dreptul pacientului de a fi informat?
  • Cum rămâne cu pacienții care au primit cele peste 77.000 de doze dintr-un lot posibil problematic care poate cauza chiar decesul?
  • Avem spitale în România capabile să intervină la timp și în mod echitabil în caz de tromboembolism?
  • I-am făcut cobai pe oameni care au primit aceste doze?
  • Cum vor trăi acești oameni în perioada următoare așteptând să vadă dacă vor avea și ei probleme de coagulare sau nu?
  • Sunt ei suficient de educați din punct de vedere medical pentru a identifica la timp simptomele și a le raporta medicului?
  • Care sunt riscurile ca unul, chiar și unul din acești oameni care au primit 77.000 de doze de AstraZeneca, să moară?

Sunt multe întrebări și răspunsurile se învârt în jurul aceleiași plăci stricate. Întrucât concluzia este că, în realitate, nimeni nu știe nimic concret legat de cum va evolua starea pacienților vaccinați cu serurile anticovid, nu putem spune decât că suntem singuri în fața unui haos.

Suntem pe cont propriu și, prin urmare, recomandarea noastră este să apelați la medicul dumneavoastră pentru analize amănunțite dacă ați fost vaccinat cu aceste seruri. Dacă intenționați să vă vaccinați, documentați-vă temeinic, citiți studiile din domeniu și alegeți în cunoștință de cauză, împreună cu medicul specialist care vă cunoaște istoricul medical. De asemenea, dacă NU intenționați să vă vaccinați, informați-vă la fel de temeinic cu privire la ce risc presupune acest lucru.

Nu avem nicio garanție că vom ieși întregi din această poveste, cu sau fără vaccin, motiv pentru care tot ce ne rămâne este să ne informăm, preferabil și din alte surse decât cele oficiale, care, periodic, gafează, se bâlbâie și recomandă la calm în plin război epidemiologic și informațional. Poate că imunizarea de turmă mult hulită a Suediei nu e o idee mai rea decât vaccinarea cu niște seruri insuficient testate.

Între timp, țineți minte că României i s-a impus un „target” de 11 milioane de oameni vaccinați. Ce e mult nu înseamnă că e și bun, iar alegerea de a fi cobai în acest experiement planetar vă aparține.

Mai jos puteți citi informațiile oficiale puse la dispoziție de autoritățile române și europene cu privire la ceea ce s-a întâmplat în această seară legat de suspendarea unui lot de AstraZeneca în România.

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a demarat o investigație, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) menționează că România nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

  1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
  2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
  3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.”, a transmis CNCAV.

Agenția Europeană a Medicamentului susține că nu există indicii că ar fi vreo legătură între loturile de vaccin și evenimentele tromboembolice.

„EMA este conștientă de faptul că Autoritatea daneză pentru sănătate și-a întrerupt campania de vaccinare cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca. Acest lucru a fost decis ca măsură de precauție, în timp ce se desfășoară o anchetă completă privind rapoartele privind cheagurile de sânge la persoanele care au primit vaccinul, inclusiv un caz în Danemarca în care a murit o persoană. Unele alte state membre au întrerupt, de asemenea, vaccinarea cu acest vaccin.

În prezent, nu există nicio indicație că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni, care nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin. Poziția comitetului de siguranță al EMA PRAC este că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile și vaccinul poate continua să fie administrat în timp ce investigația cazurilor de evenimente tromboembolice este în curs. PRAC examinează deja toate cazurile de evenimente tromboembolice și alte afecțiuni legate de cheaguri de sânge, raportate după vaccinarea cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca.

Numărul evenimentelor tromboembolice la persoanele vaccinate nu este mai mare decât numărul observat la populația generală. Începând cu 10 martie 2021, 30 de cazuri de evenimente tromboembolice au fost raportate la aproape 5 milioane de persoane vaccinate cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca în Spațiul Economic European. EMA va comunica în continuare pe măsură ce evaluarea progresează.”, a transmis Agenția Europeană a Medicamentului.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy