Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Secretar ungar de stat: este ofensator pentru naţiunea maghiară că marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sărbătoare în România

Foto: g4media.ro

 

Este uimitor şi profund ofensator pentru naţiunea maghiară că marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sărbătoare în România, se arată într-un comunicat remis, miercuri, de Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului, agenţiei ungare de presă MTI.

În comunicat, secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale semnalează că, potrivit legii promulgate miercuri în România, marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va deveni sărbătoare oficială în România, ceea ce este profund ofensator nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci şi pentru întreaga naţiune maghiară.

Este uimitor şi trist că, în toiul unei pandemii, problema unui stat membru al UE este să adopte o lege care “să târască prin noroi drepturile celei mai mari comunităţi naţionale care trăieşte pe teritoriul său”, a scris Árpád János Potápi.

Să obligi membrii unei comunităţi naţionale să sărbătorească cea mai neagră zi din propria istorie, nu numai că nu se încadrează în principiile UE, ci reprezintă şi o “mare lipsă de respect” faţă de membrii comunităţii, a subliniat secretarul de stat. Această măsură serveşte doar pentru a provoca tensiuni inutile între naţionalităţile care trăiesc pe teritoriul ţării, a adăugat politicianul.

Potrivit legii promulgate miercuri, în fiecare an, la data de 4 iunie, vor fi organizate evenimente care promovează semnificaţia momentului istoric şi pentru care autorităţile de stat şi locale pot oferi sprijin logistic sau bugetar. Mass-media din serviciul public românesc trebuie să reflecte în emisiunile sale despre evenimentele ştiinţifice, educaţionale şi culturale care conştientizează importanţa Tratatului de la Trianon. Guvernul şi autorităţile locale trebuie să asigure ca, în data de 4 iunie, drapelul naţional al României să fie arborat în spaţiile publice.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.