Seism cu magnitudinea de 7,9 în România, unul dintre cele mai mari din Europa

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: INCDFP

 

Știți când a fost cel mai puternic cutremur din România? Ei bine, nu a fost cel din 1977 și nici din 1940, în urma cărora s-au produs pagube materiale semnificative și pierderi de vieți omenești.
Cutremurul din 26 octombrie 1802 este considerat ca fiind cel mai mai puternic petrecut pe teritoriul României și unul din cele mai mari din Europa. Acesta a avut magnitudinea de 7.9 Mw, intensitatea IX și s-a produs la adâncimea de 150 km. Seimul din Vrancea a durat 2 minute și jumătate, iar mișcările pământului semănau cu valurile mării.

În numeroase surse ale vremii se menționează că patru oameni și-au pierdut viața și alte câteva sute de persoane au fost rănite. În București și în alte zone din țară s-au produs numeroase incendii și fenomene geomorfologice la nivelul solului, crăpături de teren, țâșniri de apă.

Cel mai puternic oraș afectat a fost Bucureștiul, însă daune majore au fost înregistrate și în Brașov, Râșnov, Bod, Brețcu, Iași și mai mici la Sibiu și Sighișoara. Turnul Colțea, construit între 1709-1714 ca o componentă a Mânăstirii Colțea și fiind cel mai înalt edificiu la vremea aceea (54 m înălțime), a fost puternic avariat.

Elipsa intensităților cutremurului a fost orientată N-S și a fost simțit la Moscova, Leningrad, Varșovia, Istanbul și Atena.

Aria microseismică afectată a fost mai mare de 2 milioane de km².

Sursa: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy