Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Iașilor sărbătorită la Iași de pelerini din toată țara

0

Articol disponibil în: Română

Catedrala Mitropolitană din Iași a fost arhiplină în noaptea dintre 13 și 14 octombrie 2019 – pelerinii veniți din întreaga țară au participat la momentele religioase oficiate cu ocazia celebrării Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

PS Calinic Botoșăneanul și soborul slujitor la slujba de priveghere. ©Doxologia / Silviu Cluci

Slujba Vecerniei și a Utreniei au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

PS Damaschin Dorneanul oficiază Slujba Litiei. ©Doxologia / Silviu Cluci

A urmat Sfânta Liturghie, săvârșită de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul.

PS Calinic Botoșăneanul oficiază Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași. ©Doxologia / Silviu Cluci

Lăcașul a devenit neîncăpător pentru pelerinii adunați în zona Ansamblului Mitropolitan să participe la sfintele slujbe arhierești.

Credincioșii ieșeni dar și pelerini din toată țara au participat la sfintele slujbe de la Mitropolie. Peste 90.000 de credincioși s-au închinat la sfintele moaște așezate pe baldachinul din zona Catedralei.

Catedrala Mitropolitană din Iași plină în noaptea de 13 spre 14 octombrie. ©Doxologia / Silviu Cluci

Răpunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iași și de Corul Mitropolitan „Chivotul”.

Luni dimineață, 20 de ierarhi vor oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 09:30 pe podiumul amenajat în curtea Ansamblului Mitropolitan.

Foto credit: Doxologia / Silviu Cluci

***

Cuvioasa Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. S-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. [1] Ziua ei de pomenire este 14 octombrie.

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice [2].

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.[3]

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy