Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Sfârșit de săptămână cu zeci de intervenții pentru salvatorii harghiteni

În acest sfârșit de săptămână (3-5.06.2022), salvatorii harghiteni au gestionat 71 de  intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 68 de solicitări, 72 de persoane primind ajutor din partea paramedicilor.

Cele mai multe cazuri înregistrate au fost pentru acordarea de prim ajutor, în contextul Pelerinajului de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc, unde 39 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD angrenate în misiune. Dintre acestea, 4 persoane au fost evacuate și transportate la spital pentru investigații suplimentare, iar alte 35 de persoane, cu diferite afecțiuni și traumatisme, au primit îngrijiri la Postul Medical Avansat și în punctele de prim ajutor amplasate atât în curtea Catedralei Franciscane, cât și pe Dealul Șumuleu, în vederea restabilirii stării de sănătate. Din numărul total de pelerini care au avut nevoie de intervenția echipelor medicale, 5 au fost copii și 34 de persoane adulte.

Totodată, echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, precum și la o misiune de asigurare/supraveghere zonă, ca urmare a producerii unui scurtcircuit la firele electrice, în municipiul Miercurea Ciuc, pe strada Apor Péter, problema fiind remediată, în scurt timp, de către echipajul furnizorului de energie electrică.

Vineri, în jurul orei 10:35, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Ciucsângeorgiu au fost mobilizați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit în satul Armășenii Noi, comuna Ciucsângeorgiu. Echipajele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifesta la fânul din podul unei șuri, cu posibilitate de propagare la întreaga anexă gospodărească. Pompierii au limitat propagarea și au lichidat incendiul în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime. În urma incendiului, au ars aproximativ 100 kg de fân. Cauza probabilă a incendiului a fost determinată de fumatul în locuri neprotejate.

Sâmbătă dimineața, pompierii militari și civili din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, SVSU Subcetate și Sărmaș au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric, la un utilaj de încărcare aparținând unei firme de prelucrare a lemnului, din localitatea Subcetate. Ajunse la fața locului, echipajele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta generalizat la utilaj și la o magazie din lemn, cu o suprafață de circa 20 mp, cu pericol de propagare la depozitul de bușteni, stivele de cherestea și hala gatere, aflate în apropiere. După aproximativ o oră, incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, noaptea trecută au fost înregistrate avarii în 4 localități din județul nostru: Cinod, Eghersec, Sânmartin și Miercurea Ciuc, însumând un număr total de 5947 consumatori nealimentați, la momentul raportării situațiile fiind remediate de către echipajele furnizorului de energie electrică, iar utilizatorii au fost alimentați integral. Județul Harghita s-a aflat sub incidența codurilor meteo de averse torențiale și vijelii, până în această dimineață, la ora 06:00.

De asemenea, în ultimele 3 zile, au fost transmise mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT privind prezența urșilor, în Corbu, Bălan și Băile Tușnad.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE  ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.