Sfaturi de la cel mai în vârstă om din Gheorgheni

2

Articol disponibil în: Magyar Română

L-am vizitat pe ”nenea” Blénessy Jenő, care peste 4 luni împlinește vârsta de 100 de ani. De șaizeci și patru de ani trăiește o căsnicie fericită cu ”tanti” Erzsike. La 99 de ani domnul Jenő, este un om cu gândire lucidă, normală și are păreri coerente, despre orașul în care trăiește, despre viața publică ba chiar  a dat câteva sfaturi cititorilor noștri.DSCN2048

Nenea Jenő, sunt sigură că mulți au mai pus întrebarea asta, care este secretul că ați ajuns la această vârstă?

„Am trăit o viață curată și cinstită, din care face parte învățătoarea mea, de la care am învățat abecedarul, soția și terminând cu familia totul. ”răspunde modest, nenea Jenő.

Ce părere aveți despre conviețuirea româno-maghiară?

Nu am învățat în istoria noastră milenară, că dacă istoria, soarta sau Dumnezeul, ne-a pus pe noi, unul lângă celălalt, atunci de ce ne omorâm, de ce nu ne iubim unul pe celălalt? Asta dau ca sfat pentru toată lumea, și românilor și ungurilor. Eu nu am avut probleme cu românii, vorbesc la nivel de limbă maternă, limba română, în liceu am avut mulți prieteni români. Eu nu cunosc etnii, eu cunosc doar oameni,…că e român…. că e ungur,…că e evreu.

Care este părerea dumneavoastră, despre orașul Gheorgheni?

„Orașul nostru s-a pierdut pe el însuși, trebuie să-l recâștigăm! Avem o obligație sfântă, să-l recâștigăm! Numai că nu suntem uniți. Aproape că orașul nu mai există. Orașul nostru trebuie să renască! Cândva era o cetate a culturii europene. A dispărut totul, a devenit un pustiu plin cu praf. În anumite lucruri avem ce reproșa conducerii orașului. Conform unui vechi proverb latin Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus.- adică – Munții sunt în travaliu: ce se naște? Un șoarece ridicol,  sau cu alte cuvinte: Degeaba ai așteptări mari dacă rezultatele sunt mici .”

Ce sfaturi aveți pentru cei tineri?

„Știu că viața lor este nesigură. Dar există o putere enormă și anume învățătura. Să trăiască cu asta în folosul familiilor lor și al comunității. ”

Ce sfat aveți pentru conducătorii actuali, pentru politicieni?

Au făcut greșeli ireparabile, egoismul, sporirea propriilor averi, a omorât din ei dragostea față se semeni. Trebuie să se înscrie fiecare în școala generală. Din păcate la ei nu este altceva, decât egoismul, puterea și numai banii!

În calitate de cel mai în vârstă om din Gheorgheni, ce sfaturi aveți pentru cetățenii orașului?

Gheorgheni-ul s-a sucit din el. Numai este acel orășel care a fost… bogat și în creștere. Trebuie să recâștige pe el însuși, deoarece am fost oameni cu frica lui Dumnezeu și așa trebuie să rămânem. Asta este singura noastră șansă. DSCN2052

 Vă dorim multă sănătate!

2 Comentarii
  1. mARIA spune

    Jos cu palaria in fata lui Jeno bacsi. 🙂

  2. Rodica spune

    Il cunosc personal,e un om deosebit si sotia dansului face niste prajituri deosebite ,sanatate

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy