Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Sfaturi de la cel mai în vârstă om din Gheorgheni

L-am vizitat pe ”nenea” Blénessy Jenő, care peste 4 luni împlinește vârsta de 100 de ani. De șaizeci și patru de ani trăiește o căsnicie fericită cu ”tanti” Erzsike. La 99 de ani domnul Jenő, este un om cu gândire lucidă, normală și are păreri coerente, despre orașul în care trăiește, despre viața publică ba chiar  a dat câteva sfaturi cititorilor noștri.DSCN2048

Nenea Jenő, sunt sigură că mulți au mai pus întrebarea asta, care este secretul că ați ajuns la această vârstă?

„Am trăit o viață curată și cinstită, din care face parte învățătoarea mea, de la care am învățat abecedarul, soția și terminând cu familia totul. ”răspunde modest, nenea Jenő.

Ce părere aveți despre conviețuirea româno-maghiară?

Nu am învățat în istoria noastră milenară, că dacă istoria, soarta sau Dumnezeul, ne-a pus pe noi, unul lângă celălalt, atunci de ce ne omorâm, de ce nu ne iubim unul pe celălalt? Asta dau ca sfat pentru toată lumea, și românilor și ungurilor. Eu nu am avut probleme cu românii, vorbesc la nivel de limbă maternă, limba română, în liceu am avut mulți prieteni români. Eu nu cunosc etnii, eu cunosc doar oameni,…că e român…. că e ungur,…că e evreu.

Care este părerea dumneavoastră, despre orașul Gheorgheni?

„Orașul nostru s-a pierdut pe el însuși, trebuie să-l recâștigăm! Avem o obligație sfântă, să-l recâștigăm! Numai că nu suntem uniți. Aproape că orașul nu mai există. Orașul nostru trebuie să renască! Cândva era o cetate a culturii europene. A dispărut totul, a devenit un pustiu plin cu praf. În anumite lucruri avem ce reproșa conducerii orașului. Conform unui vechi proverb latin Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus.- adică – Munții sunt în travaliu: ce se naște? Un șoarece ridicol,  sau cu alte cuvinte: Degeaba ai așteptări mari dacă rezultatele sunt mici .”

Ce sfaturi aveți pentru cei tineri?

„Știu că viața lor este nesigură. Dar există o putere enormă și anume învățătura. Să trăiască cu asta în folosul familiilor lor și al comunității. ”

Ce sfat aveți pentru conducătorii actuali, pentru politicieni?

Au făcut greșeli ireparabile, egoismul, sporirea propriilor averi, a omorât din ei dragostea față se semeni. Trebuie să se înscrie fiecare în școala generală. Din păcate la ei nu este altceva, decât egoismul, puterea și numai banii!

În calitate de cel mai în vârstă om din Gheorgheni, ce sfaturi aveți pentru cetățenii orașului?

Gheorgheni-ul s-a sucit din el. Numai este acel orășel care a fost… bogat și în creștere. Trebuie să recâștige pe el însuși, deoarece am fost oameni cu frica lui Dumnezeu și așa trebuie să rămânem. Asta este singura noastră șansă. DSCN2052

 Vă dorim multă sănătate!
4 comentarii la “Sfaturi de la cel mai în vârstă om din Gheorgheni

  1. CIUCUR AURELIA

    LA MULTI ANI,CU SANATATE ! EU, mi-as dori din suflet, ca toti oamenii planetei – tineri ori batrani , albi sau negri , indiferent de nationalitate – sa gandeasca lucid ca JENO bacsi, caruia sa-i MULTUMIM pentru cuvintele frumoase, spuse din suflet !!!

    Raspunde
  2. IOAN MOLDOVAN

    da asa este nar trebui ura asta intre oameni care tot timpu au trait inpreuna ,la scoala ,la joaca au suferit si au mancat aceiasi paine nu conteaza ce natie santem conteaza sa avem suflet si credinta ciniste acestui om a trait cu toti an pace si a ajuns la aceasta frumoasa varsta cu un gand curat si respectat fata de semeni lui BRAVO

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.