Sondaj: aproape toţi maghiarii din Transilvania cred că trebuie să înveţe limba română

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Adevărul.ro

 

Potrivit unui sondaj, ale cărui rezultate au fost publicate miercuri, aproape toţi maghiarii din Transilvania cred că elevii maghiari trebuie să înveţe bine limba română. Cercetarea intitulată „Monitor al Minorităţilor 2020” a fost realizată de Institutul de Politici Publice din Ţinutul Secuiesc şi de Institutul Bálványos, pe un eşantion reprezentativ. Rezultatele studiului au fost prezentate de István Gergő Székely, Tibor Toró şi Tamás Kiss, cercetători ai minorităţilor naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri după-amiază, la Cluj-Napoca, informează MTI.

Dintre respondenţi, 69% au spus că este foarte important ca cei mici să înveţe limba română, 22% au spus că este important, şi doar 1% au considerat că acest lucru nu este important sau că nu este deloc important, a relatat Tibor Toró. Cu toate acestea, respondenţii au îmbrăţişat stereotipul larg răspândit în societatea românească, potrivit căruia “mulţi maghiari nici nu vor să înveţe limba română”. Acest lucru se datorează faptului că 34% dintre cei întrebaţi au fost complet de acord cu acest enunţ, iar 13% a fost în mare parte de acord, însă nu cu referire la propria persoană, ci la alte persoane.

În timpul sondajului care a fost efectuat în luna iunie, prin telefon, pe un eşantion reprezentativ pentru maghiarii din Transilvania, 22% dintre respondenţi consideră că vorbesc limba română perfect sau la nivel de limbă maternă, 33% au spus că vorbesc bine limba română, dar că au un accent sesizabil, 29% au răspuns că în majoritatea cazurilor se pot face înţeleşi atunci când vorbesc în limba română, iar 16% au spus că întâmpină dificultăţi sau că nu vorbesc deloc româneşte.

Sondajul a arătat, de asemenea, că pentru mulţi, limba română reprezintă subiectul unor frustrări semnificative. 22% dintre respondenţi sunt anxioşi atunci când trebuie să vorbească româneşte, raportul celor care nu simt deloc astfel fiind de numai 53%.

Tamás Kiss a subliniat că sondajul a arătat că maghiarii din Transilvania au o opinie foarte proastă despre sistemul de învăţământ românesc în general, părerea lor despre învăţământul în limba maghiară fiind una mult mai pozitivă. Acesta a adăugat că, deşi în elita politică este larg răspândită opinia conform căreia standardul învăţământului în limba maghiară este unul inferior celui în limba română, cifrele nu confirmă această viziune. Media obţinută de elevii maghiari la examenele de bacalaureat este împinsă sub media naţională doar de nota obţinută la limba şi literatura română, mai mult decât atât, la măsurătorile internaţionale (PISA), cei care învaţă în limba maghiară au performanţe mai bune decât media naţională.

67% dintre adulţii maghiari cred că este un lucru discriminatoriu şi doar 28% cred că este corect faptul că, la examenul de bacalaureat, la limba şi literatura română sunt valabile aceleaşi condiţii, indiferent că este vorba de elevi care au terminat o şcoală cu predare în limba română sau de elevi care au învăţat într-o instituţie cu predare în limba maghiară, a explicat Tamás Kiss. Sociologul a mai punctat că elita politică maghiară din Transilvania nu discută deloc despre discriminarea evidentă care are loc la bacalaureat în privinţa acestei materii.

Două treimi dintre cei întrebaţi consideră că sistemul actual de învăţământ din România nu este unul potrivit pentru ca elevii să poată învăţa limba română. Aproximativ 40% dintre ei cred că, pentru a dobândi cunoştinţe de limba română, ar fi acceptabil şi ca elevii să studieze anumite materii în limba română.

După cum a remarcat Tamás Kiss, preocupările legate de competenţele de limba română sunt strâns legate şi de faptul că maghiarii din Transilvania nu cred că este bine că, în ultimele decenii, învăţământul român şi cel maghiar au devenit complet “paralele”, şi că au fost înfiinţate instituţii maghiare independente. Aceştia consideră că şcolile maghiar independente vin însoţite de un risc al marginalizării.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy