Strada Bailor din zona Seceni din Miercurea Ciuc – bătaie de joc la adresa celor care locuiesc aici
Articol disponibil în: Română
Unele sesizări care ne vin de la cititori sunt atât de elocvente încât pot fi publicate ca atare. Un astfel de exemplu este și sesizarea de mai jos :
” Buna ziua, va invitam sa faceti un reportaj ancheta in strada Bailor (zona Seceni) din Miercurea Ciuc, unde locuiesc ori au proprietati peste 400 de familii (aproximativ 1200 de persoane), considerata zona de lux a municipiului unde impozitul pe terenuri plus constructii este de peste 400 lei pe an/proprietate.
Accesul in zona se face pe strada Bailor, care numai strada nu se poate numi, cu atat mai mult cu cat este pe raza municipiului Miercurea Ciuc. In ciuda traficului intens din zona, strada nu a fost niciodata modernizata, fiind un drum forestier foarte degradat.
Mai mult, in zona nu sunt asigurate, desi locuiesc permanent foarte multe persoane, conditiile minime pentru un trai demn de o resedinta de judet, respectiv apa, canalizare, energie electrica sau gaz metan. Cu toate acestea, dupa cum am precizat, impozitul perceput de primarie este unul similar cu cel din centrul Bucurestiului.
Mai nou, datorita drumului impracticabil, in zona nu mai intra taxiurile, masinile de aprovizionare si poate, pe viitor nici autoutilitarele de salvare ori pompieri.
In urma numeroaselor reclamatii depuse la primarie si din discutiile pe care le-au avut mai multi locuitori din zona cu functionari din primarie, se pare ca nici pe viitor nu se pot aloca bani pentru reparatii intrucat drumul respectiv figureaza in evidentele primariei ca fiind asfaltat, inclusiv cu pista pentru biciclisti. Lucrarile fictive ar fi fost facute nu demult, cu maxim trei ani in urma, cu stiinta primarului Raduly Robert iar sumele platite de primarie, de ordinul milioanelor de lei, au ajuns in buzunarele gastii din jurul primarului. ”
Vom verifica și noi dacă această stradă apare ca fiind asfaltată pentru că dacă este așa înseamnă că DNA-ul mai are multă treabă la Primăria Miercurea Ciuc.
L.L.
PS: Mulțumim cititorului care a trimis această sesizare.
Intr-adevar drumul din Szecseny este impracticabil. In zona nu este canalizare, apa potabila, gaze naturale, iar curentul electric este slab. Cu toate acestea impozitele sunt mari, zona fiind considerata de lux. Mai mult, primaria nu acorda autorizatii de constructii și nu face receptia efectiva a lucrarii pana cand proprietarii nu-si muta gardurile. Deci daca am cumparat un teren de 900 mp si vreau sa-mi autorizez casa trebuie sa ingradesc doar 700-800 de mp, deoarece ei au refacut PUZ-ul si au prevazut drumuri de 8m latime (ca pe autostrada, ca doar e zona de lux!!!!), netinand cont de faptul ca terenul pe care vor ei sa construiasca drumul de 6-8 m latime este al proprietarilor/locuitorilor. Este adevarat ca taxiurile nu vor sa urce. A si inca un aspect: primaria nu prea se oboseste iarna sa curete drumul de zapada, asa ca fiecare locuitor al zonei Szecseny se descurca cum poate. Poate se gandesc cei de la primarie ca noi-locuitorii din zona Szecseny- traind in ZONA DE LUX, avem cu totii elicoptere si iarna ne deplasam cu ele!
Nu sunt de acord cu locuitorii zonei. Cand s-au mutat acolo stau ce ii asteapta. Si se stie ca foarte multi locutori si-au facut case, fara autorizatie. Ma intreb cate din acele X case au toate documentele in regula cu toate instalatiile autorizate.
Parere personala: acea zona are trebui folosit doar pentru case de vacante sau de weekend in nici un caz zona de rezidentiala.
Pe de alta parte nici primaria nu ar trebui sa practice astfel de taxe. E ridicol de mult.
Atât timp cât oamenii doresc să locuiască aici nu-i poate opri nimeni si nimic. E o tara libera. Cui nu-i convine ca aici locuiesc câteva sute de oameni nu are decât să se împace cu ideea .Obligatia administratiei publice locale este să accepte decizia oamenilor și să ofere condițiile minime atât timp cât cei de aici plătesc impozite aberante de peste 400 lei pe an, mai mult decât casele din Sumuleu si Taploca. Dar orice problemă are o rezolvare. PUZul se poate anula in instanta, impozitele gresit si ilegal stabilite de consiliul local se pot modifica cu ajutorul autorităților de control si al instanțelor. Si cei care au „gândit” afacerea Seceni si Ciba, au gândit prost, pentru că oricât ar creste impozitul, oricate piedici ar pune proprietarilor de terenuri si case, terenurile si casele din Sumuleu si Toplita Ciuc nu vor mai creste niciodată, piața imobiliară din Miercurea Ciuc nu va fi niciodată ca aceea din Brașov, economia județului nu va creste pentru că nu vor veni investitori niciodată. Orasul Miercurea Ciuc si majoritatea localităților din Harghita se bazează doar pe pensionari si bugetari, in special pe salariile din sectorul apărării justiției siguranței naționale și ordinii publice, economie reala nu există aici, si nici nu va exista vreodată pentru că investitorii sunt alungati de autoritati si nimeni nu isi risca banii într-un loc nesigur.