Suspiciune de Pestă Porcină Africană la Odorheiu Secuiesc și Feliceni. Au fost sacrificate zeci de animale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto cu caracter ilustrativ

În data de 29.04.2020, în municipiul Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a suspicionat într-o gospodărie Pestă Porcină Africană, în baza B.A. 11174/ 29.04.2020, emis de L.S.V.S.A Braşov, potrivit unui comunicat transmis de Instituția Prefectului Județul Harghita.

În data de 30.04.2020 s-a convocat şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor al Judeţului Harghita, în cadrul căreia a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană din localitatea Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, precum și măsurile care se impun în zonele de restricție, respectiv în localităţile învecinate.

În vederea limitării răspândirii virusului PPA, membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor al Judeţului Harghita au considerat a fi necesară emiterea Deciziei de ucidere în caz de suspiciune de pestă porcină africană, pentru uciderea imediată a unui număr de 12 capete porcine dintr-o gospodărie din Odorheiu Secuiesc şi 67 capete porcine dintr-o gospodărie din localitatea Feliceni.

De asemenea membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor al Judeţului Harghita au mai stabilit că, o exploataţie din Lupeni şi o altă exploataţie din Odorheiu Secuiesc  care se presupune că au venit în contact cu vierul dintr-o gospodărie din localitatea Feliceni, să fie ţinute sub strictă supraveghere sanitar – veterinară, iar în caz de îmbolnăviri vor fi aplicate prevederile Planului de măsuri.

Toate spațiile și cotețele în care au fost ținute animale bolnave sau suspecte de boală și obiectele de orice fel care ar putea fi purtătoare de agenți patogeni, inclusiv vehiculele care au intrat în contact cu aceste animale, trebuie curățate și dezinfectate, conform indicațiilor medicilor veterinari.

Furajele care ar putea fi purtători de agenți patogeni trebuie arse sau ambalate la un loc cu gunoiul, acesta putând fi supus unui proces de tratare prin care se realizează anihilarea agenților patogeni.

Gunoiul se va ambala într-un loc inaccesibil, dezinfectat conform indicațiilor medicului veterinar și ținut acolo cel puțin 3 săptămâni. Scurgerile de lichide din cotețe sau din alte locuri trebuie dezinfectate.

La nivel local se interzice circulația și transportul porcilor, furajelor, etc.

Se asigură monitorizarea tuturor efectivelor de animale din zona de siguranță stabilită de către medicii veterinari.

În cazul în care în exploataţiile de mai sus apar îmbolnăviri se va emite decizia de ucidere.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor asigură punerea în aplicare a măsurilor dispuse și efectuează ancheta epidemiologică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy