Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

„Tineri bucătari’” – concursul multicultural de gătit de la Odorheiu Secuiesc, o reușită

Concursul de gătit „Tineri Bucătari”, organizat la Odorheiu Secuiesc, care a reunit elevi români şi maghiari din mai multe judeţe, a reuşit să ridice bariere, să promoveze cunoaşterea reciprocă, inter şi multiculturală.

Lansat la sfârşitul anului trecut, concursul „Tineri bucătari” a fost organizat de complexul turistic Septimia, în parteneriat cu Visit Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc.

Potrivit organizatorilor, concursul îşi propune, printre altele, să susţină interesul tinerilor pentru gastronomie şi un stil de viaţă sănătos și să promoveze gastronomia din judeţul Harghita la nivel naţional, dar şi să ajute la depăşirea dificultăţilor de comunicare.

Întrecerea şi-a propus, potrivit organizatorilor, să susţină interesul tinerilor pentru gastronomie şi un stil de viaţă sănătos și să promoveze gastronomia din judeţul Harghita la nivel naţional, dar şi să ajute la depăşirea dificultăţilor de comunicare.

În prima fază a competiţiei s-au înscris 139 de elevi din 13 judeţe, care au trimis o înregistrare video în care au prezentat o reţetă culinară în limba română, iar membrii juriului au selectat 19 câştigători, pe baza mai multor criterii, cum ar fi creativitate, complexitate, tehnica de gătit, aspect şi culoare sau organizare.

În această săptămână s-a desfășurat etapa finală a competiţiei, cei 19 elevi români şi maghiari, din 13 judeţe, au participat la mai multe probe de concurs, cum ar fi cea în care s-au format echipe, compuse dintr-un elev român şi unul maghiar, care au trebuit să gătească împreună.

După preselecţii, juriul a selectat patru elevi, doi de etnie română şi doi de etnie maghiară, care au participat, joi, la marea finală. Este vorba de Mateiu Lavinia Garetica, din judeţul Braşov, Prisneac-Roventa Bianca, din judeţul Timiş, Fülöp Ferenc Róbert, din judeţul Harghita şi Simon Csenge Alexandra, din judeţul Mureş.

Ei au trebuit să pregătească un preparat din meniul judeţului Harghita, premiat anul trecut în cadrul unui concurs organizat de Visit Harghita, iar membrii juriului au punctat modul de organizare, atenţia la detalii, dar şi gustul şi aspectul final.

Pe tot parcusul concursului s-a pus accent şi pe faptul că preparatele culinare trebuie pregătite din ingrediente sănătoase şi de înaltă calitate, concurenţii având la dispoziţie produse de la producători locali.

Juriul a decis că, la secţia română, primul loc să fie ocupat de Prisneac-Roventa Bianca, din judeţul Timiş, pe locul doi clasându-se Mateiu Lavinia Garetica, din judeţul Braşov, iar la secţia maghiară primul loc a fost câştigat de Simon Csenge Alexandra, din judeţul Mureş, iar locul doi de Fülöp Ferenc Róbert, din judeţul Harghita.

Pe lângă concursul propriu-zis, elevii au vizitat oraşul Odorheiu Secuiesc, au fost oaspeţii unei fabrici de ciocolată, dar şi a Parcului Mini Transilvania, de la marginea municipiului, s-au relaxat la centrul Spa al complexului turistic şi s-au distrat împreună.

Ideea acestui concurs i-a aparţinut insp. de limba şi literatura română,  prof. Manuela Nicoleta Stîngă, care precizat că acest proiect a pornit de la ideea de a valoriza și a dezvolta competențele inter și multiculturale și, bineînțeles, lingvistice. De aceea, invitația s-a adresat județelor alături de municipiul Bucureşti, care şi-au trimis reprezentanţi la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română pentru Minorităţi, care a fost găzduită de Odorheiu Secuiesc, anul 2019-2020.

Sursa foto: SEPTIMIA / facebook.com
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.