Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Toaletarea copacilor: ce drujbă alegi?

Pentru a-ți păstra grădina sau curtea casei curată și aerisită este nevoie de toaletarea frecventă a copacilor. Pentru asta, ai nevoie de echipamentul ideal, de o drujbă. Există pe piață un număr mare de modele de drujbe, cu caracteristici diferite. Însă dacă optezi pentru una de calitate mediocră, aceasta s-ar putea dovedi ineficientă sau chiar periculoasă. Pentru a face cea mai bună alegere citește rândurile de mai jos.

Ia în considerare nevoile tale

Înainte de toate, ține cont de faptul că alegerea unei drujbe va depinde de munca de realizat precum și de natura lemnului de tăiat/toaletat. Numeroase sunt drujbele ideale pentru toaletarea copacilor.

Tipul de lemn de tăiat/toaletat. Ține cont de diametrul lemnului de tăiat/toaletat, un lucru care îți va permite să alegi în mod corect lungimea lanțului drujbei și puterea acesteia. Este preferabil ca această lungime să fie egală cu cea a lemnului. Dacă trebuie să tai crengile unui copac al cărui crengi posedă un diametru de maxim 25 de centimetri atunci poți opta pentru o drujbă pe baterie. Dacă diametrul este de maxim 45 de centimetri, atunci o drujbă electrică este ideală. Însă, dincolo de aceste dimensiuni, optează pentru o drujbă pe benzină profesională pentru un plus de eficiență. Poți alege de pe acest site modelul de drujbă potrivit nevoilor și cerințelor tale.

Natura lemnului de tăiat trebuie luat în egală măsură în considerare atunci când vrei să alegi un model de drujbă. În funcție de duritatea scoarței poți alege drujba potrivită:

  • Arbori cu scoarță/lemn de densitate mică: arborii fructiferi, mesteacăn, frasin, castan;
  • Arbori cu scoarță/lemn foarte dur: carpen, fag, stejar;
  • Rășinoase: brad, pin maritim;

Confortul în timpul utilizării. Pentru siguranța ta și pentru a toaleta/tăia cu ușurință crengile copacilor trebuie să alegi o drujbă care garantează un excelent confort în timpul utilizării. Ergonomia aparatului constituie un punct de luat în considerare în momentul achiziționării..

Principalele caracteristici ale drujbei

Pe piață vei găsi numeroase modele de drujbe cu caracteristici diverse. Fiecare din ele oferă o putere mai mare sau mai mică și o eficiență proporțională.

Puterea motorului și cilindrului. Primul criteriu de luat în considerare în achiziționarea drujbei ideale este puterea motorului. Aceasta este exprimată în Watts și este extrem de importantă mai ales dacă alegi o drujbă electrică. În plus, cilindrul motorului (cm3 sau cc) are un rol cheie în funcționarea drujbei: cu cât este mai mare cu atât este mai bine. Dacă vrei să tai un arbore rășinos sau cu o scoarță foarte tare, trebuie să te asiguri că alegi o drujbă cu cilindru mare. Vei găsi în general trei categorii:

  • Drujbe mai mici cu un cilindru care variază între 30 cm3 si 35 cm3;
  • Modele mai puternice cu un cilindru de 35 cm3și 50 cm3 ;
  • Drujbe foarte puternice destinate unei utilizări profesionale cu un cilindru care poate ajunge la 125 cm3.

Caracteristicile lanțului. Vei găsi modele de drujbe cu o lungime a lanțului extrem de variată, între 11 și 120 centimetri. De reținut este că dimensiunea lanțului rămâne proporțională cu puterea motorului și egală cu diametrul trunchiului de tăiat. Pentru toaletarea copacilor alege o drujbă cu o lungime a lanțului de 35-50cm.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.