Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

TOPLIȚA. LUPA CAPITOLINA, SENSUL GIRATORIU ȘI KILOMETRUL ZERO

TOPLIȚA

LUPA CAPITOLINA, SENSUL GIRATORIU ȘI KILOMETRUL ZERO

Prin amplasarea de către fostul primar Platon Stelu, a statuii ,,Lupa Capitolina” – în limba italiană, ,„Lupoaica de pe Capitol” – în limba română, în  centrul Municipiului Toplița, urbea a intrat în rândul localităților din Statele Unite ale Americii, Australia, Argentina, Spania, Japonia și Italia, în care există statuia antică cu lupoaica la care sug cei doi copii, frații gemeni Romulus și Remus, întemeietorii legendari ai Romei.

Ca să știe toată lumea, această statuie istorică n-a fost amplasată în centrul Topliței din emanațiile  cenușii ale  „genialului” și păgubitorului fost edil, Platon Stelu.

Cu amplasarea  „Lupoaicei”  în central Topliței este o altă poveste…?!

De asemenea, tot prin „măiestria” și grija păguboasă pentru investiții a fostului „mare” și singular edil, de data aceasta, tot în centrul Topliței,  s-a construit poate cel mai scump SENS GIRATORIU care a costat peste 15 miliarde de lei vechi, din buzunarele toplițenilor ?!

Un fel de  „turtă a vacii”, care în afară de a fluidiza circulația, în sensul bun al cuvântului, a făcut mai mult rău decât bine, atât ca aspect architectonic, în centrul orașului, cât și a nocivității lui, mai ales când plouă, la scurgerea apelor pluviale pe străzile Topliței. Nu mai vorbim de greutatea încadrării în sensul giratoriu a unor TIR-uri…?!

Și tot de pe vremea lui Platon Stelu, la cârma municipiului, a rămas și RELICVA din cele două fotografii, care reprezintă ,,KILOMETRUL ZERO” al Topliței, amplasată nu departe de sediul Primăriei, pe trotuarul din centrul localității, în apropierea celebrei Lupa Capitolina și a poleitului prin scumpete Sens Giratoriu, borna kilometrică degradată,  „amplasată pe trotuar”, ce va dăinui până când actualul primar al urbei Dumitru Olariu, își va pune ,,aparatul” din dotare și pe cei care-l ,,acompaniază”, la muncă, iar în locul relicvei din fotografii va amenaja un simbolic, impunător și, poate, apreciat și necesar „KILOMETRU ZERO” al Topliței, în locul ruginitei borne kilometrice, care în momentul de față, servește drept coș de gunoi și reprezintă o mare rușine a Topliței.

 

V.D. TOTT
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.