TOPLIȚA – O MARE GAFĂ ISTORICĂ DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI!?  

0

Articol disponibil în: Română

Spre sfârșitul lunii octombrie 2020, în plină pandemie, Primarul nou ales al Municipiului Toplița, după ce a depus Jurământul, pe care l-a și semnat, a rostit o celebră cuvântare ,,istorică”, din care redau:

,,(…) Stimat Consiliu local!

(…) Astăzi, împreună cu Consiliul local, proaspăt investit deschidem o filă nouă pentru istoria micului nostru orășel de munte (…) De azi începând, depinde de fiecare dintre noi dacă ceea ce vom face în acești 4 ani va rămâne scris cu litere de Aur în istoria Topliței (…)Reprezentăm un oraș cu un trecut demn care dorește să creem un viitor memorabil (…)”

Acest text, pe lângă faptul că este,,anemic”, sărăcuț în cuvinte și total neadecvat unui asemenea moment solem, este agramat, cu greșeli impardonabile de gramatică și ortografie, autorul acestuia dovedind minuscule cunoștințe de limba română.

Dar, totuși din acest text am reținut faptul că ce va realiza Primarul, împreună cu consilierii locali, practic aleșii noștri pentru următorii 4 ani, ,, (…) va rămâne scris cu litere de Aur în istoria Topliței (…)”

Mai important și motivat angajament nici că se putea.

Iată că, deși n-a trecut mult timp de  când noul primar și consilierii locali au rostit și au semnat ,, JUR .. să fac…!”, luându-l în acest demers ca martor și pe Dumnezeu, prima gafă ,,istorică” și de neiertat a proaspeților conducători ai municipiului Toplița a și apărut!

De aici toplițenii și nu numai pot trage multe concluzii despre cei care conduc destinele acestei localități.

Iată MAREA gafă istorică, de neiertat, care în mod sigur va fi scrisă cu litere de Aur în Istoria Topliței, așa cum își doresc aleșii locali.

Luni 1 Decembrie 2020 de Ziua Națională a României, mai marii Topliței au uitat pur și simplu pe Marii Eroi ai Neamului Românesc, Oamenii Marii Uniri, cei care au înfăptuit România Mare.

Deși Marile Personalități ale Unirii de la 1 Decembrie 1918 ,, Trăiesc” într-un fel sau altul în Parcul Centenar din centrul Municipiului Toplița, Eroii Unirii de la 1918 au fost uitați și neglijați TOTAL într-o Zi Sfântă de Mari Aduceri Aminte, 1 Decembrie 2020 Ziua Națională a României!

În Parcul Central al Municipiului Toplița (Parcul Centenar) există busturile lui MIRON CRISTEA și al REGELUI FERDINAND.

Pe poarta de intrare în Parcul Centenar există efigiile lui Iuliu Maniu, I. C. Brătianu, Miron Cristea, Iuliu Hosu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza.

La 1 Decembrie 2010 Ziua Națională a României:

MIRON CRISTEA, Primul Patriarh al României, fiu al Topliței Române, se numără printre marii bărbați ai țării, care au contribuit la unirea politică a tuturor românilor.

În ultimele luni ale anului 1918, Miron Cristea era Episcop de Caransebeș. De pe acest scaun a hotărât ca începând cu 8 Noiembrie 1918,  în bisericile din eparhia sa, să nu se mai pomenească numele împăratului Franz Joseph, indicându-le preoților să se roage ,,pentru înalta noastră ocârmuire naţională” şi ,,pentru Marele Sfat al naţiunii române”.

În ajunul zilei de 1 Decembrie 1918, Miron Cristea, din Caransebeș a ajuns la Alba Iulia. Aici în fața a peste o sută de mii de români, pe lângă faptul că a înălțat o rugăciune rămasă în inima românilor a rostit o cuvântare închinată ,,Măritei Naţii Române”.

Apoi, Miron Criste, ca membru al delegației românilor transilvăneni, alături de Vasile Goldiş, Al.Vaida-Voievod şi Iuliu Hossu) care ducea Declaraţia de unire a Transilvaniei cu România a rostit o  cuvântare istorică la Gara de Nord: ,,  ,,Când am fost ultima dată aici – a spus Miron Cristea – nici unul din noi, nici măcar în vis n-a îndrăznit a visa că venirea noastră viitoare în capitala românismului va avea misiunea epocală de a închina întreg pământul nostru strămoşesc: Ardealul, Banatul, Crişana şi Maramureşul, patriei mame, adică scumpei Românii!”

Tot la București, Miron Cristea a rostit o cuvântare istorică lângă statuia lui Mihai Viteazul. În fața a mii de bucureșteni, Miron Cristea a spus, printre altele:

 ,,Din încredinţarea Marelui Sfat al Naţiunii Române din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş, noi cei patru soli venit-am în faţa feţei Majestăţii Sale Regelui ca să-i închinăm pe vecie acest pământ românesc. Venit-am în inima României, ca să-i vestim din acest loc marea bucurie că robia de aproape zece veacuri nu ne-a frânt!”

Așa arăta bustul lui Miron Cristea, luni 1 Decembrie 2020 în Ziua Națională a României, în Parcul din centrul Municipiului Toplița, localitatea în care s-a născut:

REGELE FERDINAND I sau,, Întregitorul de țară” a condus România în timpul Primului Război Mondial. La sfârșitul războiului România a încheiat procesul de realizare a statului național unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. A fost primul rege al tuturor românilor sub domnia căruia s-a făurit România Mare. Sub domnia lui ,,s-a înregistrat cea mai înfloritoare perioadă a statului românesc modern”

La 102 ani de la făurirea României Mari, în ziua de 1 Decembrie 2020, bustul singuratic și rece al Regelui Ferdinand stă uitat, parcă ,,exilat” în Parcul Centenar din centrul Municipiului Toplița (Toplița Română), fără de măcar o floare sau o panglică tricoloră, în semn de aducere aminte despre rolul avut la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Aceasta este stima și respectul de care se bucură acest mare conducător de țară și popor din partea autorităților toplițene și a aleșilor locali în 1 Decembrie 2020 cea mai mare sărbătoare a Națiunii Române ,,Ziua Națională”!?

Bustul Regelui Ferdinand, în ziua de luni 1 Decembrie 2020, în Parcul Centenar din centrul municipiului Toplița:

Municipiul Toplița, este considerat localitatea în jurul căreia gravitează românismul din județul Harghita.

Patriotismul celor care conduc destinele acestei localități și mă refer la toți aleșii locali, indiferent de coloratură politică, fie că sunt cu experiență, ori tineri politicieni, ar trebui să fie direct proporțional cu faima de care se bucură această localitate. printre așezările românești din județul Harghita și județul Mureș, în jurul căreia gravitează celelalte comune locuite cu preponderență de români.

Nici măcar în Pandemie nu le este permis diriguitorilor Topliței, fie aleși locali,sau ,,învățăcei” puternici în spatele unora dintre ei, să nesocotească contribuția esențială a marilor personalități la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, mai ales că mare parte din acestea sunt prezente, într-un fel sau altul în ,,Parcul Centenar” din Toplița, cu atât mai mult, cu cât în Consiliul local al Municipiului Toplița există specialiști în istorie și mari patrioți pe facebook, că în rest , spune o vorbă românească: ,, Interesul poartă fesul”?! Unii consilieri locali ai Municipiului Toplița se dau mari patrioți pe facebook,iar în realitate sunt niște simpli trepăduși politici și de altă natură.

De 1 Decembrie 2020 au postat diferite texte și fotografii cu Marii Eroi ai Neamului Românesc de la 1 Decembrie 1918, unii dintre aceștia fiind ,,prezenți” și la Toplița. Pe facebook îi recunosc și îi omagiază, iar în Parcul Central (Centenar) din Municipiul Toplița, îi neglijează și le nesocotesc marile merite avute la făurirea României Mari.

Aceștia sunt patrioți pe facebook, de parcă facebook-ul i-a votat, iar în Consiliul local se știe foarte bine cu cine au votat.?!

Măcar să nu se dea patrioți unde nu trebuie, iar unde trebuie trădează nația română.

La această temă a patriotismului pe facebook și patriotismul real al unor aleși locali ai Municipiului Toplița, o să revin cu un material special.

Aceste Mari Personalități din Istoria României, ,, prezente” în ,,Parcul Centenar” n-au meritat, nici măcar un minuscul drapel tricolor sau o panglică tricoloră pe poarta de intrare în parc sau la busturi, dacă nu o coroană, o jerbă sau măcar o floare de ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI din 1 Decembrie 2020.

Nu este greșit că s-au depus coroane de flori și s-a arborat drapelul tricolor la Troița Eroilor Toplițeni de 1 Decembrie 2020 de Ziua Națională a României, deși aici era mai potrivit de Ziua Eroilor Neamului Românesc, dar nu trebuiau neglijați total cei care au înfăptuit România Mare la 1 Decembrie 1918.

Și ca meniul să fie complet în Toplița Română de 1 Decembrie 2020, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, prin grija conducătorilor, iată cât de poavazat a fost centrul municipiului cu drapele tricolore ale României:

În contrast cu centrul Topliței, în ziua se 1 Decembrie 2020, de ziua Națională a României, așa arăta casa și gardul consilierului local Fănel Pop din Comuna Sărmaș, sat Hodoșa nr. 1124, Județul Harghita.

 

VASILE GOTEA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy