Transport gratuit pentru elevi pe ruta Harghita-Băi – Subpădure – Gara CFR – Topliţa, Cioboteni – Topliţa şi retur

0

Articol disponibil în: Română

O hotărâre cel puțin ciudată, dacă nu chiar ilegală, a fost adoptată de Consiliul Local Miercurea Ciuc. Chiar suntem curioși dacă va trece de controlul de legalitate de la Prefectura Harghita.
În această hotărâre, În mod justificat dar discriminatoriu, unii elevi care frecventează cursurile la clasele V – VIII în Miercurea Ciuc beneficiază de decontarea transportului în comun. Hotărârea este ciudată pentru că deși a fost adoptată pe data de 25, ea se referă la decontări retroactive de pe data de 14 iar elementul discriminatoriu este acela că nu toți elevii care fac naveta la școli din Miercurea Ciuc au acces la gratuitate, ci doar unii care se află într-o anumită arie teritorială. Nu prea înțelegem noi de ce unii micuți pot merge gratuit și alții nu, dar probabil și pe această treabă se va pronunța compartimentul din prefectură care analizează legalitatea HCL-urilor.

Încă din anul 2010, Harghita Băi a solicitat suportarea contravalorii abonamentelor pentru un număr de 9 elevi, solicitare motivată de situaţia familială şi materială deosebit de grea a familiilor din care fac parte copii de vârstă şcolare care locuiesc la Harghita-Băi. În ani precedenţi transportul elevilor era asigurat de autobuzul şcolar al Şcolii Generale Xantus János. În această perioadă nu a existat o cursă regulată de transport călători între Harghita – Băi şi Miercurea-Ciuc.
Decizia municipalităţii de a asigura transportul local de călători la Harghita Băi începând din luna februarie 2010 prin cursele regulate a SC Csiki Trans SRL a rezolvat această problemă, ceea ce a dus la scoaterea cursei Miercurea-Ciuc – Harghita Băi – Miercurea-Ciuc a autobuzului şcolar. Autobuzul şcolar a fost repartizat pentru asigurarea necesarului de transport a Şcolii Generale Xantus János în orele dimineţii pe celelalte rute.
Cu scoaterea cursei Miercurea-Ciuc – Harghita Băi – Miercurea-Ciuc a autobuzului şcolar, a rămas de rezolvat transportul elevilor care fac navetă de la Subpădure 24 elevi, zona gării CFR 18 elevi şi Cioboteni 5 elevi. Transportul acestor elevi a fost asigurat, de asemenea, de autobuzul şcolar.

Inexistenţa unei instituţii de învăţământ pentru şcolarizarea elevilor din clasele V–VIII i-a determinat pe aceştia să urmeze cursurile în şcolile din raza Municipiului Miercurea-Ciuc, însă achitarea plăţii transportului a reprezentat o problemă financiară pentru elevi.

În acest context, municipalitatea Miercurea-Ciuc a aprobat în ședința de consiliu local din data de 25 septembrie asigurarea din bugetul local a contravalorii abonamentelor elevilor pe perioada anului şcolar pe mijlocele de transport în comun pentru elevii din clasele V–VIII de la Harghita-Băi, Subpădure, Cioboteni pe ruta Harghita-Băi – Subpădure – Gara CFR – Topliţa, Cioboteni – Topliţa şi retur în perioada 14 septembrie 2015 – 17 iunie 2016.

Un abonament Miercurea-Ciuc – Băile Harghita costă 70 lei /lună/ elev.

Elevii beneficiari se vor legitima cu un abonament special, pus la dispoziţia lor de SC Csíki Trans SRL, prin direcţia şcolii.

Decontarea se va face lunar, pe bază de factură, emisă de SC Csíki Trans SRL către Municipiul Miercurea-Ciuc, cu lista elevilor beneficiari, vizată de direcţia Şcolii Generale Xantus János, respectiv de delegatul sătesc al localităţii Harghita Băi.

M.I. + I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy