Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Trei pintadere realizate în eneolitic, exponatele lunii la Muzeul Secuiesc al Ciucului

Trei pintadere realizate în eneolitic sunt exponatele lunii la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc. Potrivit instituției,  s-a ales un obiect de „design” preistoric în spiritul expoziţiei Transylvanian Design Week, al cărei vernisaj va avea loc în cursul lunii februarie.

 

Sursa foto:  Muzeul Secuiesc al Ciucului

Pintaderele sunt artefacte tipice pentru mai multe culturi preistorice, care au fost descoperite atât în Europa, cât şi în Asia.

Pintaderele sau ştampilele ornamentate din lut sunt artefacte descoperite atât în Europa, cât şi în Asia şi sunt tipice pentru mai multe culturi preistorice. Funcţia pintaderelor nu este clară. Sigiliile care conţin o gamă largă de motive decorative, inclusiv spirale, valuri şi linii în zigzag, ar fi putut fi folosite pentru a imprima pe o varietate de materiale (textile, piele, piele umană, chiar şi pâine). O altă modalitate de utilizare a acestora era marcarea silozurilor de cereale sigilate cu emblema personală a proprietarului. Interesant este şi faptul că desenele gravate pe discuri seamănă foarte mult cu cele pictate pe vasele de ceramică contemporane şi pe alte artefacte decorate.”, se menționează pe site-ul muzeului din Miercurea Ciuc.

Totodară, se precizează că în colecţia Muzeului Secuiesc al Ciucului se află cinci pintadere, care au fost descoperite la Ciucsângeorgiu şi care au fost realizate în perioada eneolitic, cultura Ariuşd-Cucuteni.

„În colecţia Muzeului Secuiesc al Ciucului sunt cinci pintadere, care au fost descoperite în cursul săpăturilor arheologice (1962, 2022) din situl preistoric Potovszky-kert (grădina Potovszky) din Ciucsângeorgiu. Aceste obiecte au fost realizate în perioada eneoliticului, cultura Ariuşd (Cucuteni-Tripolje 4600-3500 î.Hr.). Ca obiecte ale lunii sunt prezentate trei pintadere, evidenţiind astfel diversitatea motivelor incizate pe ele. Două dintre ele sunt decorate cu un motiv în spirală, în timp ce a treia este decorată cu linii în zig zag, totodată două dintre ele au părţile de mâner intacte, care sunt găurite, deci proprietarul le purta înşirate”, se mai  arată  în postarea de pe site-ul muzeului.

Prima ediţie a Transylvanian Design Week, eveniment dedicat comunităţii de designeri din Transilvania, la care fac trimitere exponatele lunii, va avea loc la Miercurea-Ciuc, în perioada 18 februarie – 20 martie 2023. Evenimentul este organizat de Muzeul Secuiesc al Ciucului şi de Primăria Miercurea Ciuc.

Scopul primei ediții a Transylvanian Design Week este de a crea un colaj împreună cu artiștii din domeniu și publicul larg despre ce înseamnă astăzi designul în Transilvania.

Organizatorii au anunţat un concurs dedicat acestora, la care au fost înscrise peste 200 de lucrări, la mai multe categorii, iar juriul a selectat creaţiile în mod anonim, fără cunoaşterea numele artiştilor.

Lucrările selectate vor fi expuse la Transylvanian Design Week, alături de lucrări ale unor designeri de renume invitaţi.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.