Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Trei proiecte din Harghita și Covasna sunt finanțate cu peste 15,3 milioane de lei din Fondurile REGIO 2014-2020

Fondurile REGIO 2014-2020 sustin investitiile locale pentru reabilitarea termica a unor blocuri de locuinte din Balan-Harghita, pentru cresterea performantei energetice a primariei din localitatea Sandominic-Harghita, precum si pentru modernizarea si extinderea Scolii Gimnaziale „Kálnoky Ludmilla” din comuna Valea Crisului – Covasna.

Cele trei proiecte, a caror valoare totala cumulata este de peste 15,3 milioane lei, au fost semnate de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru impreuna cu primarii celor trei localitati, domnii Gheorghe Iojiban, pentru orasul Balan, Robert Kárdá pentru Sandominic si Sándor Kisgyörgy, pentru Valea Crisului.

Pentru proiectul ”Cresterea eficientei energetice a unui numar de sase blocuri de locuinte din Orasul Balan, judetul Harghita”, finantarea este acordata in cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru reabilitarea a 6 blocuri de locuinte care inregistreaza consumuri energetice mari, in scopul cresterii eficientei energetice a acestora, precum si pentru reducerea costurilor de intretinere si imbunatatirea conditiilor de locuit. Practic, se vor efectua lucrari de termoizolatie si anvelopare la blocurile din orasul Balan, situate pe str. Noua, nr. 13; str. 1 Decembrie, la nr. 32A, 62 si 69, precum si pe str. Florilor, la nr. 47 si 65. Peste 600 de persoane din 271 gospodarii vor beneficia, incepand cu 1 iunie 2022, dupa terminarea proiectului, de conditii de locuit mult mai bune. In plus, prin acest proiect se vor reduce la circa jumatate fata de cat se inregistreaza acum, consumul anual de energie primara si cantitatii emisiilor poluante de CO2. Valoarea totala a acestui proiect este de 6,404,259.19 lei, din care 3,492,194.72 lei – respectiv circa 760.000 euro, 60% din valoarea eligibila a investitiei, sunt fonduri nerambursabile, restul fiind contributia publica si cea individuala, a locatarilor, la realizarea intregii lucrari.

Pentru proiectul ”Modernizarea, extinderea si dotarea Scolii gimnaziale „Kálnoky Ludmilla” sat Valea Crisului” se vor utiliza in total sume in valoare de 8.187.437,72 lei – din care suma nerambursabila este de 8,023,688.94 lei (98% din suma eligibila, adica peste 1,72 milioane euro) – pentru lucrari la aceasta scoala. Fondurile sunt alocate pentru prevenirea si combaterea parasirii timpurii a scolii in randul copiilor cu varste intre 5-15 ani, din comunitati dezavantajate, cu pondere ridicata de romi, in zona rurala si imbunatatirea accesibilitatii, calitatii si rezultatelor invatarii in invatamantul prescolar, primar si gimnazial, prin imbunatatirea calitatii infrastructurii de educatie si a dotarii in Scoala Gimnaziala ”Kálnoky Ludmilla” din comuna Valea Crisului. Timp de peste doi ani, pana in 30 iunie 2021, se vor desfasura lucrari de modernizare si extindere a cladirii existente a scolii, fiind realizate noi sali de clasa, cabinete si laboratoare, in timp ce, in exterior se vor amenaja suprafete pentru spatii de joaca, un teren de sport si un spatiu de recreere. In cadrul proiectului se vor schimba toate instalatiile si se vor realiza bransamentele necesare, in final fiind achizitionate echipamente si mobilier didactic, pentru un nou laborator de informatica si o bucatarie in sistem catering. Peste 230 de copii din comuna vor incepe anul scolar 2021-2022 cu zambetul pe buze in noua cladire a scolii, unde va fi functional si serviciul educational ”Scoala dupa scoala”, de care vor beneficia 77 de elevi.

Obiectivul general al proiectului Lucrari de reabilitare in vederea cresterii performantei energetice a primariei din localitatea Sandominic, judetul Harghita”, il constituie cresterea eficientei energetice in cladirile publice din comuna Sandominic, precum si valorificarea si gestionarea sustenabila a surselor regenerabile de energie, in vederea sprijinirii tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon in toate sectoarele economice. Proiectul de reabilitare termica a cladirii Primariei din comuna Sandominic, are in vedere masuri de eficientizare energetica, a cladirii construite in 1927, avand o suprafata desfasurata de 659 mp, din care utili 485 mp. Pentru reabilitarea energetica a cladirii se propune anveloparea constructiei si schimbarea instalatiilor neperformante, precum si instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, respectiv captatoare solare termice si panouri solare fotovoltaice. Bugetul total al proiectului este de 1.158.672,06 lei, din care 1.071.357,61 lei (98% din valoarea eligibila a cheltuielilor, adica peste 237.000 euro) sunt fonduri nerambursabile.

”Spre deosebire de perioada precedenta, de aceasta data, bugetul Programului REGIO 2014-2020 ofera localitatilor mici, fie orase, fie comune, sansa de a accesa fonduri europene care nu mai trebuie restituite pentru investitii locale, pentru dezvoltare, pentru eficientizarea cheltuielilor publice. Aceste resurse degreveaza bugetele locale si duc la cresterea increderii cetatenilor in activitatea administratiei publice. In plus, creste si confortul elevilor in scoli, al cetatenilor in blocurile reabilitate si se maximizeaza impactul sprijinului pe care Europa il ofera Romaniei”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectul ”Cresterea eficientei energetice a unui numar de sase blocuri de locuinte din Orasul Balan, judetul Harghita” este finantat in cadrul Axei Prioritare 3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, pe Prioritatea de Investitii 3.1 – Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice si in sectorul locuintelor / Operatiunea A – Cladiri rezidentiale, in timp ce proiectul ”Lucrari de reabilitare in vederea cresterii performantei energetice a primariei din localitatea Sandominic, judetul Harghita”, este finantat in cadrul aceleiasi axe si prioritati, dar pe Operatiunea B – Cladiri publice. In cazul proiectului ”Modernizarea, extinderea si dotarea Scolii gimnaziale „Kálnoky Ludmilla” sat Valea Crisului” este vorba de o cerere de finantare depusa in cadrul Axe Prioritare 10, pentru imbunatatirea infrastructurii educationale, pe Prioritatea de Investitii 10.1 – destinata investitiilor in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare. Aceste Axe sunt parte a Programului Operational Regional 2014-2020, implementat in Regiunea Centru de ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar. Atasat acestui material regasiti si fisele celor trei proiecte semnate azi la Alba Iulia.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.