Triosonate de Bach în interpretarea ansamblului Concerto Spiralis, cu ocazia Zilei Europene a Muzicii Vechi

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Vă invităm să sărbătoriți cu noi Ziua Europeană a Muzicii Vechi prin concertul ansamblului de muzică veche Concerto Spiralis.

Duminică, 21 martie 2021, de la ora 18:00, la Cinematograful Miercurea Ciuc, tinerii muzicieni vor interpreta o selecție de triosonate de Johann Sebastian Bach.

Biletele se pot achiziționa cu jumătate de oră înainte de concert, la intrare, la prețul de 15 lei.

Triosonate și fugi de Johann Sebastian Bach

Fuga este cea mai importantă formă de contrapunct imitativ. Dezvoltată pe parcursul secolelor din muzica polifonică, și-a atins apogeul în secolul a XVIII-lea, în special, în opera lui Johann Sebastian Bach. Bach a compus în ultimul deceniu al vieții sale un ciclu de variațiuni intitulat „Arta fugii”, prin care a fundamentat științific această formă muzicală.

Triosonata a fost o formă de compoziție populară în istoria muzicii, cu precădere în secolele XVII-XVIII. Este alcătuită din două partide (voci) împletite și dintr-o voce cu un caracter mai sever, basso continuo. Această formă muzicală a fost folosită cu predilecție de către Bach. În triosonatele cu structură densă, Bach a inclus sentimente deosebit de profunde. Aceste lucrări pot fi audiate destul de rar, preferându-se interpretarea lor la orgă, deși structura și forma pieselor este adecvată pentru muzica de cameră.

Program

Johan Sebastian Bach:

  • Contrapunctus I (Arta fugii)
  • Triosonata în Sol Major,BWV 1039/1027
  • Triosonata în re minor,BWV 527
  • Adagio și Vivace, BWV 528
  • Triosonata în Do Major,BWV 529
  • Contrapunctus IX

Ansamblul de muzică veche Concerto Spiralis și-a început activitatea în anul 2012, din inițiativa violonistului Koppány Hunyadi, revenit în Miercurea Ciuc după studiile finalizate în Italia. Componența ansamblului variază între 3 și 7 interpreți, în funcție de programul concertelor. Scopul ansamblului este popularizarea și transmiterea către un public cât mai larg a muzicii vechi de calitate, prin prezentarea într-un mod autentic a muzicii secolelor trecute, dar rămase în actualitate și în zilele noastre.

Membrii ansamblului în cadrul acestui concert vor fi:

Koppány Hunyadi, Előd Gábor – vioară barocă

Dávid Csibi – violă barocă

Zsombor Lázár – violoncel baroc

Paul Cristian – clavecin

Rețeaua Europeană de Muzică Veche (REMA – Réseau Européen de Musique Ancienne) a declarat în anul 2013 ziua de 21 martie – ziua de naștere a compozitorului Johann Sebastian Bach și prima zi de primăvară din punct de vedere astronomic– drept Ziua Europeană a Muzicii Vechi.

Inițiatorii acestui eveniment invită publicul la concerte, conferințe și evenimente muzicale organizate în toată Europa, în cadrul cărora se atrage atenția asupra diversității patrimoniului cultural european.

Organizatori: Centrul Cultural Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy