Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Tulgheșul sărbătorește ia! „Nu mai vrem ii de China”

MG_4844Ziua Universală a Iei este celebrată în fiecare an la 24 iunie. Lansată în 2013 de fondatoarea comunităţii “IA – La Blouse Roumaine“,  Ziua Universală a Iei se sărbătoreşte an de an în peste 100 de oraşe ale lumii, respectiv într-un număr impresionant de comune şi oraşe din ţară, inclusiv în Harghita şi Covasna.

Astfel că, elevele clasei a III-a, de la Școala Gimnazială Tulgheș, îndrumate de învățătoarea Lăurița Scoruș, îşi prezintă cu mândrie iile moştenite de-a lungul generaţiilor din străbuni, într-un proiect dedicat acestei comori naţionale numit „Tulgheșul sărbătorește ia!”

Pe 20 iunie, se organizează o clacă la Muzeul Comunal Tulgheş, unde câteva femei cu ani de experienţă în spate şi amintiri rămase vii în minte şi suflet vor povesti pe larg despre cum se cos iile.

„Veste bună! Vom pune bazele unui Centru al IEI și Textilelor Tradiționale la Tulgheș. Cine vrea modele să-şi țină brandurile în viață, să vină la Tulgheș, îi învățăm noi ce-i aia modă cu dichis. Și le dăm diplome! Cred că în 5 ani Tulgheşul va trăi din ie… e musai. Vrem tare mult să ne declarați Sat al Iei. Vom munci pentru asta.
La Tulghes, s-a trăit din lemn. Lemn nu mai este, acum putem să trăim multe generații din ie, nu mai vrem ii de China. Da, ia de Tulgheș trebuie scoasă din lada de zestre! Trebuie să arătăm lumii comorile noastre strămoșești”, transmite consilierul local al Primăriei Tulgheş, Cristina Timariu.

 
Un comentariu la “Tulgheșul sărbătorește ia! „Nu mai vrem ii de China”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *