Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

UDMR cere echitate în repartiția fondurilor pentru dezvoltare regională

 

”Toți cetățenii au dreptul de a trăi într-un oraș care se dezvoltă. UDMR propune repartiția fondurilor din cadrul Programului Operațional Regional în mod echitabil, și nu supunerea acestor decizii lobby-ului politic” – a declarat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, după ce Guvernul, într-o Ordonanță de Urgență emisă în această lună, a modificat metodologia fondurilor destinate pentru dezvoltarea reședințelor de județ și a municipiilor.

Senatorul UDMR a amintit: conform reglementărilor anterioare, confirmate de Guvern printr-o Ordonanță emisă în luna septembrie, o parte a acestor fonduri urma să fie repartizată egal între municipiile reședință de județ dintr-o regiune de dezvoltare. Astfel, de exemplu, în regiunea Nord-Vest, Oradea, Cluj, Zalău, Satu-Mare, Baia-Mare și Bistrița ar fi primit o sumă egală, urmând ca restul fondurilor să fie alocate proporțional cu numărul locuitorilor. Aceeași reglementare a fost valabilă și în cazul municipiilor, altele decât cele reședință de județ.

Guvernul liberal, după alegerile locale din acest an, a ales să modifice această reglementare. Noua regulă prevede ca aceste fonduri să nu fie repartizate normativ și echitabil, proporțional cu numărul de locuitori, ci conform deciziei politice a Consiliului pentru dezvoltare regională. „Această măsură a Guvernului duce la centralizare, și la politizarea deciziilor luate de acest consiliu, din care fac parte președinții Consiliilor Județene, și câte un reprezentant al administrației locale la nivel de municipii, orașe și comune” – a spus Cseke Attila, adăugând că repartizarea echitabilă a fondurilor, conform noii decizii a executivului, ar fi posibilă doar în cazul în care acest Consiliu nu ajunge la o înțelegere.

Senatorul UDMR a explicat: reglementarea anterioară a funcționat bine în exercițiul financiar precedent, și a asigurat o posibilitate de dezvoltare pentru fiecare municipiu reședință de județ. „Noua măsură nu favorizează descentralizarea, prin urmare UDMR propune revenirea la vechiul mecanism de repartiție a fondurilor” – a conchis Cseke Attila.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.