Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

UDMR solicită printr-un proiect de lege ca ziua de 15 martie să fie declarată sărbătoare a comunității maghiare din România

hir_7971Ziua de 15 martie este, pentru maghiarii din România, un simbol al drepturilor și libertăților comunității. Tocmai din acest motiv ne dorim ca statul român să recunoască prin lege această zi ca sărbătoare oficială a comunității maghiare din România”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, după ce reprezentanții Uniunii au depus,  miercuri, proiectul de lege prin care solicită declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România.

Potrivit proiectului de act normativ, semnat de senatorii și deputații UDMR, angajatorii ar urma să acorde o zi liberă, în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparţinând comunităţii maghiare, pentru participarea la manifestările dedicate comemorării zilei de 15 martie. De asemenea, reprezentanții Uniunii solicită ca, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând  comunităţii maghiare, autoritățile administrației publice  locale şi  judeţene, instituțiile publice să poată organiza manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie, iar fondurile necesare organizării manifestărilor să poată fi asigurate din bugetele locale ale autorităţilor publice locale şi judeţene și instituțiilor publice. O altă prevedere cuprinsă în proiectul de lege se referă la faptul că, în această zi, posturile publice de radio și televiziune să transmită în cadrul unor emisiuni speciale, evenimentele comemorative.

Președintele UDMR a subliniat că, în anul 2017, sărbătoarea revoluției pașoptiste reprezintă pentru maghiarii din România un moment important în lupta pentru drepturile și libertățile comunității. ”Unde nu există stat de drept, nu există nici libertate. Comunitatea a cărei lideri sunt înlăturați, iar ale cărei școli sunt supuse campaniilor de denigrare, nu se poate  considera liberă. Acea comunitate care este privată de drepturile sale, mai devreme sau mai târziu ajunge la limita răbdării și va lupta. La fel trebuie să acționăm și noi. Dacă ne lăsăm descurajați, ne vor distruge. Trebuie să milităm pentru țelurile noastre, să ne susținem reciproc, să ne apărăm drepturile și libertățile noastre”, a subliniat Kelemen Hunor. Președintele UDMR și-a exprimat convingerea că obiectivele comunității maghiare sunt aceleași și astăzi, în 2017, s-au schimbat însă împrejurările și natura obstacolelor. UDMR trebuie să își adapteze permanent instrumentele și aspirațiile noilor condiții.

Proiectul de lege a fost depus întâi în Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, iar după avizul comisiilor de specialitate va fi dezbătut în plen. După votul din Senat, proiectul de act normativ ajunge în Camera Deputaților, unde, după dezbaterea în comisiile de specialitate, plenul Camerei, în calitate de for decizional, va acorda votul final asupra proiectului de lege.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.