Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

UDMR: Terenurile retrocedate și aflate în folosință, nu trebuie renaționalizate

Senatorul UDMR Tánczos Barna și deputatul Korodi Atila propun modificarea Legii nr. 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a terenurilor preluate în mod abuziv. Respectiva lege prevede, printre altele, data de 1 ianuarie 2015 ca termen final pentru soluționarea tuturor cererilor de restituire și efectuarea punerilor în posesie, respectiv eliberarea titlurilor de proprietate. Întrucât termenul de 1 ianuarie 2015 nu a mai fost considerat fezabil pentru finalizarea procesului de restituire, Guvernul tehnocrat a propus în luna decembrie a anului trecut, prorogarea până la data de 1 ianuarie 2016 a termenelor prevăzute.

De asemenea, legea prevede și faptul că terenurile nerestituite foștilor proprietari cu titlu de proprietate intră de drept, de la 1 ianuarie 2016, în Fondul Național al terenurilor agricole, care urmează a fi administrat de Fondul Proprietății de Stat.

Politicienii UDMR consideră că termenele prevăzute de lege nu pot fi respectate, iar renaționalizarea terenurilor este o decizie periculoasă, în consecință au formulat o inițiativă de modificare a legii.

„Scopul principal al propunerii noastre este ca acele terenuri care de mai mulți ani sunt utilizate de proprietari dar aceștia nu au intrat, încă, în posesia titlurilor de proprietate asupra acestor terenuri, să nu fie în pericol de a fi naționalizate. Prin reglementarea instituției posesiei, trebuie creată posibilitatea ca aceste persoane să devină proprietarii de drept ai terenurilor deținute”, a explicat Tánczos detaliile inițiativei legislative.

Referitor la termenele prevăzute de lege, Korodi Attila a declarat: ”În urma consultărilor cu specialiștii din Oficiul de Cadastru și ministerul de resort, am propus prelungirea termenului final până în anul 2025. Este un termen realist, asumat de specialiști, nu unul departe de realitate, precum cel de acum”.

Editat de Biroul de Presă al UDMR
Un comentariu la “UDMR: Terenurile retrocedate și aflate în folosință, nu trebuie renaționalizate

  1. Mm

    Sper ca justitia sa faca curatenie in retrocedarile alea dubioase pe care le-ati facut cot la cot cu pedelistii, ani in care s-au retrocedat ilegal sate si orase intregi unor mostenitori falsi sau a caror inaintasi au primit despagubiri acum multi zeci de ani. Stiu, o sa zbierati ca are cineva ceva pe motive etnice cu voi. Nu-i nimic, mergeti dupa celalalt mafiot in tara vecina si prietena ca va apara ei. Altfel sa primeasca cineva terenuri asa ca il foloseste de cativa ani … voi glumiti?

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.