Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Un cuib de barză, construit pe un stâlp de electricitate, a luat foc din cauza unui scurtcircuit. Zeci de misiuni ale pompierilor harghiteni, în acest sfârșit de săptămână

Foto cu caracter ilustrativ / Ziare Botosani

 

În acest weekend, pompierii militari harghiteni au acționat pentru gestionarea a 25 de intervenții SMURD și au acționat pentru stingerea a 3 incendii. Majoritatea solicitărilor primite de salvatori au fost pentru acordarea de prim ajutor, astfel încât 25 de persoane au primit asistență medicală de urgență.

Paramedicii SMURD din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, în cooperare cu un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, au intervenit, aseară, la un accident rutier, produs pe DN 12/A, pe raza comunei Frumoasa, în urma căruia un autoturism a acroșat o localnică, în vârstă de 51 de ani. Deși au fost aplicate manevrele de resuscitare de către salvatori, din nefericire, nu s-a reușit salvarea vieții, victima fiind declarată decedată.

Vineri dimineața, un cuib de barză, construit pe un stâlp de electricitate, a luat foc din cauza unui scurtcircuit, în localitatea Ciceu. Pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, în cooperare cu SVSU Ciceu, au reușit, în cel mai scurt timp, să stingă incendiul, înlăturând astfel pericolul iminent de propagare la o casă din imediata apropiere.

Tot în cursul dimineții de vineri, 11 decembrie a.c., în jurul orei 04:30, a fost anunțat un incendiu la o casă, în municipiul Toplița. Imediat, la fața locului s-au deplasat trei echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. La sosirea pompierilor, ardeau peretele exterior și structura din lemn a acoperișului unei bucătării de vară, pe o suprafață de circa 20 mp, incendiul fiind propagat pe fațada și acoperișul imobilului învecinat, acestea fiind alipite.

 

Întrucât incendiul se manifesta cu violență, la nivelul acoperișului celui de-al doilea imobil, pe o suprafață de aproximativ 150 mp, s-a dispus măsura de suplimentare graduală a forțelor de intervenție, fiind solicitate în sprijin echipaje din cadrul subunităților de intervenție Gheorgheni și Miercurea Ciuc, cu o autospecială de stingere și o autoplatformă de intervenție și salvare de la înălțime, fiind mobilizate și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Toplița, Sărmaș și Subcetate. La fața locului, s-a deplasat și grupa operativă a inspectoratului, coordonarea intervenției fiind preluată de șeful Centrului Operațional Județean, lt.col. Mureșan Cristian. Incendiul a fost localizat în scurt timp, însă intervenția a fost una de durată din cauza suprafeței extinse și a focarelor existente. Cei peste 40 de pompieri militari și voluntari au reușit lichidarea în totalitate a incendiului, după aproape 7 ore de luptă cu flăcările. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de efectul termic produs de coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri materiale în valoare de 500.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 100.000 lei.

Perioada sezonului rece este caracterizată de incendiile produse la locuințele populației. Pe fondul neatenției, a suprasolicitării sau a folosirii mijloacelor de încălzire cu improvizații sau defecțiuni, incidentele sunt soldate cu pagube materiale majore, iar uneori chiar cu pierderi de vieți omenești. În acest sens, recomandăm cetățenilor să manifeste prudență sporită la utilizarea mijloacelor de încălzire, să verifice coșurile de evacuare a fumului și să nu depoziteze materiale care se pot aprinde în imediata apropiere a sobelor, reșourilor, caloriferelor electrice, centralelor termice sau a altor surse de căldură.

Seara trecută, în jurul orei 18:30, salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Gheorgheni au fost solicitați să intervină în urma unei explozii, neurmată de incendiu, produsă în urma unor scăpări de vapori inflamabili de la un cazan de fiert țuică, care a avut loc în camera centralei termice, situată la subsolul unei locuințe din municipiul Gheorgheni. În urma incidentului, a rezultat o victimă, ce prezenta arsuri pe corp și la nivelul feței. După acordarea asistenței medicale de urgență la locul intervenției, pacientul, în vârstă de 34 de ani, a fost transportat, de către echipajul SMURD, la Spitalul Municipal Gheorgheni, pentru îngijiri medicale de specialitate.

Pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

dolinex


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *