Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Un frumos exemplu al prieteniei româno-maghiare

Mulțumită concursurilor de proiecte ale Consiliului Județean Harghita, a fost derulat un program de schimb între școlile generale Márton Áron din Sândominic și școala generală Mihai Eminescu Valea Mare, județul Covasna, prin intermediul căruia elevii au avut ocazia de a cunoaște mai bine valorile, cultura și limba, unii altora.

„Avem de mai mulți ani dorința de a lua legătura cu o școală cu predare în limba română, pentru ca elevii noștri să se familiarizeze cu limba română și să nu privească predarea și vorbirea limbii române cu ostilitate și teamă”, a spus profesoara Veress Noémi.

Documentația pentru concursul de proiecte a fost întocmită de conducerea școlii generale din Sândominic, reprezentată de directorul Veress Anna Aranka și directorul adjunct Kalamár Mária. În program au fost cooptați elevi ai claselor a șaptea, dat fiind faptul că este vârsta la care posedă un anumit nivel de cunoștințe de limbă. Astfel diriginții acestor clase – Sâvu Monica, Veress Noémi, împreună cu profesoara de limba română, Tamás Erika s-au ocupat cu derularea proiectului.

Emoțiile au fost mari din parte elevilor vizavi de modul în care vor comunica. Cei optzeci de elevi au participat la o activitate de comunicare care a avut loc la mănăstirea ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul. Elevii au vizitat o stână, s-au întrecut la fotbal și au putut petrece câteva zile memorabile, înconjurați de un peisaj fantastic de toamnă. La plecare, copiii deja erau foarte nerăbdători în legătură cu următoarea întâlnire. După două săptămâni, copiii din Sândominic au fost gazdele celor din Valea Mare. Au pregătit afișe cu mesaje elocvente despre prietenie, au prezentat reperele localității și nu au lipsit nici întrecerile sportive, deoarece acestea au reprezentat deliciul programului. Despărțirea dintre elevi a fost una emoționantă, aceștia mențin legătura telefonic și prin intermediul paginilor de socializare.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.