Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Un maghiar originar din România, ales preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei

Foto: Szeretlek Magyarország

 

Un maghiar originar din România, Zsolt András Varga, a fost ales, luni, de către Parlamentul Ungariei, în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei (Kúria), informează MTI.

Zsolt András Varga a fost ales prin vot secret, cu 135 de voturi pentru şi 26 împotrivă.

Acesta urmează să ocupe funcţia începând cu data de 2 ianuarie 2021. Potrivit Constituţiei Ungariei, preşedintele Curţii Supreme este ales la propunerea şefului statului, pentru o perioadă de nouă ani; pentru alegerea sa a fost nevoie de două treimi dintre voturile parlamentarilor.

Preşedintele Ungariei, János Áder, l-a propus pe Zsolt András Varga în data de 5 octombrie în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

András Zsolt Varga s-a născut la Târgu Mureş. Este licenţiat în Drept, a absolvit în 1995 Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta, unde şi-a dat şi doctoratul, apoi a susţinut teza de abilitate la Universitatea Catolică “Pázmány Péter” din Budapesta. Începând din 2012 este şi profesor universitar.

A lucrat în cadrul mai multor parchete din Budapesta, apoi a ajuns la instituţia comisarului pentru drepturile fundamentale (care îi corespunde celei al Avocatul Poporului din România), unde a devenit şeful instituţiei. A ocupat de două ori funcţia de procuror general adjunct, apoi a devenit membru al Comisiei de la Veneţia. Din septembrie 2014 este judecător al Curţii Constituţionale din Ungaria. Între 2017 şi 2019 a fost vicepreşedinte al subcomisiei de drept internaţional a Comisiei de la Veneţia, iar mai târziu a devenit vicepreşedinte al subcomisiei Curţii Constituţionale din Ungaria.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.