Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ungaria dorește „salvarea sufletelor ceangăilor” din Bacău, exact înaintea alegerilor parlamentare din această țară

Preşedintele Parlamentului Ungariei, László Kövér,  a participat la Miercurea Ciuc, săptămâna trecută, la inaugurarea Căminului Ceangăiesc, construit cu sprijinul guvernului ungar.

Potrivit Agenției ungare de presă MTI,  László Kövér a precizat că, dacă o comunitate este privată mult timp, sistematic şi conştient, de dreptul şi accesul la învăţământul şi viaţa religioasă în limba maternă, dacă este împiedicată să-şi formeze propriii intelectuali, dacă li se pun pe cap lideri „ieniceri” şi se încearcă cu toate mijloacele reprimarea sentimentului de apartenenţă naţională moştenit de la înaintaşi, comunitatea în cauză devine victima răpirii de suflete.

De-a lungul istoriei, comunitatea maghiarilor ceangăi din Moldova a fost victima acestei răpiri de suflete”, a declarat politicianul, adăugând că maghiarii şi secuii de azi, Ungaria şi maghiarii din Transilvania au datoria de a-i ajuta pe fraţii lor ceangăi în salvarea sufletelor.

Deci ar trebui să înțelegem că Biserica Romano Catolică din Moldova nu e in stare sa salveze sufletele ceangăilor. E nevoie de Ungaria sa facă asta?

Salvarea sufletelor trebuie să înceapă prin “a ajuta sentimentul identităţii naţionale şi al apartenenţei, ascuns în instincte, să-şi ocupe din nou locul în conştiinţă”, a mai adaugat  liderul Parlamentului Ungariei.

Preşedintele Parlamentului ungar şi-a exprimat speranţa că noul Cămin Ceangăiesc din Miercurea Ciuc va deveni o instituţie model şi va servi ca exemplu pentru alte cămine ceangăieşti care se vor înfiinţa în alte oraşe transilvănene.

La inaugurare au mai participat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, primarul municipiului Miercurea Ciuc,  Korodi și Pogár László, preşedintele Asociaţiei Maghiarilor Ceangăi din
Moldova (AMCM.

Căminul Ceangăiesc din Miercurea Ciuc poate găzdui 56 de elevi. Clădirea a fost cumpărată şi transformată în cămin de AMCM, cu sprijinul financiar al statului ungar.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *