Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ungaria este pe cale să piardă miliarde de euro din cauza corupției

Uniunea Europeană va îngheța finanțarea pentru membrii care încalcă regulile democratice ale UE, a declarat miercuri, 14 septembrie  șeful executivului comunitar în discursul său politic anual. în joc sunt miliardele pregătite pentru Ungaria, pe care guvernul Viktor Orban le pierde din cauza corupției.

Executivul UE are termen până miercurea viitoare pentru a propune reducerea fondurilor pentru Ungaria din cauza legilor sale privind achizițiile publice, pe care executivul de la Bruxelles le-a denunțat de mult timp ca alimentând corupția.

Forintul și obligațiunile ungare au fost afectate miercuri, după ce presa locală a relatat că Bruxelles-ul ar putea propune impunerea de sancțiuni financiare pentru Ungaria.

Premierul Viktor Orban neagă criticile UE, dar face presiuni pentru a asigura fonduri pentru economia sa aflată în dificultate. Budapesta a promis înființarea unei agenții anticorupție și a declarat în repetate rânduri că speră la un acord cu Bruxelles-ul.

Însă, până în prezent, Comisia a fost prudentă în ceea ce privește ofensiva de convingere desfășurată de Ungaria, surse europene declarând că diavolul se află în detalii, iar neîncrederea este foarte mare după ani de certuri acerbe cu Orban în ceea ce privește drepturile migranților și ale homosexualilor, precum și libertățile media și cele academice.

Ungaria este „campioană” la nereguli cu fonduri UE

Astăzi vedem cu toții că trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre. În absolut fiecare zi. Trebuie să le protejăm atât de amenințările externe cu care se confruntă, cât și de viciile care le erodează din interior. Comisia pe care o conduc are nu numai datoria, ci și un rol extrem de nobil de a proteja statul de drept. Prin urmare, permiteți-mi să vă asigur: vom continua să insistăm asupra independenței sistemului judiciar. Și ne vom proteja bugetul prin intermediul mecanismului de condiționalitate”, a declarat miercuri von der Leyen în discursul privind Starea Uniunii.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale cu fonduri UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, organismul antifraudă al blocului comunitar, de departe cel mai ridicat nivel dintre cele 27 de țări UE.

Bruxelles-ul spune că Ungaria a avut una dintre cele mai mari rate de licitație unică din UE, ceea ce a dus la supraevaluarea sistemică a prețurilor, și a cerut mai multă transparență, concurență reală și responsabilitate în achizițiile publice din Ungaria.

sursa: HotNews.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.