Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ungaria nu permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina

Ungaria nu permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat decizia organismului suprem de securitate al țării, pe care îl controlează.

Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina şi nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale”, a spus Orban.

Viktor Orban a invocat protecția etnicilor maghiari din Ucraina. Decizia fusese anunțată în avanpremieră de ministrul de externe Peter Szijjarto.

Guvernul a luat astăzi o nouă decizie: nu vom permite transferul armelor mortale în Ungaria. Această decizie este justificată de securitatea Ungariei și a comunităților maghiare ale comunității carpatice, deoarece aceste transporturi pot deveni ușor ținta atacurilor militare. Cea mai importantă sarcină a noastră este să garantăm siguranța țării și a poporului maghiar, prin urmare nu ne putem implica în conflictul de război care are loc alături”, susține Peter Szijjarto, într-un mesaj pe Facebook.

Uniunea Europeană a decis să finanţeze şi să faciliteze transferul de echipamente militare spre Ucraina, în contextul conflictului militar cu Rusia. „Structurile de apărare ale Uniunii Europene în acţiune pentru susţinerea Ucrainei. Vom facilita furnizarea de asistenţă militară din Uniunea Europeană spre Ucraina. Ucraina democratică va prevala”, a afirmat sâmbătă Charles Michel, preşedintele Consiliului European, potrivit sursei citate de Mediafax.

La rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat duminică, în contextul reuniunii Consiliului UE, că Bruxellesul va intensifica susţinerea pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei. „Pentru prima dată, Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de armament şi alte echipamente pentru o ţară care este vizată de un atac. Acesta este un moment crucial”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Președintele Klaus Iohannis  anunța duminică că România a decis să trimită ajutoare către Ucraina, sub formă de muniție, combustibil, căști, echipament militar, alimente și medicamente. 

„Alături de partenerii și aliații săi, România continuă să sprijine Ucraina în efortul său de a respinge invazia Federației Ruse! Țara noastră va trimite o nouă tranșă de ajutoare către Ucraina: muniție, combustibil, căști, echipament militar, alimente și medicamente.
Este impresionantă mobilizarea exemplară a românilor și implicarea voluntarilor pentru a-i ajuta pe cei care sunt nevoiți să caute refugiu din zonele de război. Le sunt recunoscător și le mulțumesc tuturor! Solidaritate deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean!”, a anunțat șeful statului pe pagina sa de Facebook. 

Ce arme a trimis fiecare țară Ucrainei

Până acum, țările Uniunii Europene au trimis către Ucraina sau și-au luat angajamentul de a trimite următoarele:

  • Germania – 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer Stinger.
  • Luxemburg – 100 de arme antitanc NLAW, jeep-uri și 15 corturi militare, precum și capacitate de transport aerian.
  • Belgia – 2.000 de mitraliere, 3.800 de tone de combustibil.
  • Olanda – 200 de rachete Stinger.
  • Polonia – 100 de mortiere, 8 drone, arme antitanc Javelin, puști de asalt Grot, muniție.
  • Slovacia – 12.000 de piese de muniție de artilerie (120 mm), 10 milioane de litri de combustibil, 2,4 milioane de litri de combustibil de aviație și 2 sisteme de deminare Bozena.
  • Estonia – arme antitanc Javelin (numărul nu este dezvăluit).
  • Letonia – Rachete sol-aer Stinger (numărul nu este dezvăluit).
  • Cehia – mitraliere, puști de asalt, alte arme ușoare și muniție în valoare de 188 milioane de coroane (echivalentul a 8,57 milioane de dolari).

surse: ziarulromanesc.at, digi24

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.