Ungaria sfidează toată Europa și toate țările care pun embargouri Moscovei și face propagandă în favoarea Rusiei

0

Articol disponibil în: Română

FOTO: Szijjártó Péter / FACEBOOK

Moscova și Budapesta continuă să coopereze în ciuda situației internaționale dificile și a presiunii de sancțiuni asupra Rusiei. Așadar, Rusia și Ungaria intenționează să caute și să găsească soluții pentru a continua cooperarea, indiferent de sancțiunile occidentale, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov, într-o conferință de presă, după discuțiile cu omologul maghiar Peter Szijjarto, potrivit agenției TASS.   În ultimii ani, contactele dintre liderii Rusiei și Ungariei au fost regulate.

Nu suntem interesați să vedem astfel de lucruri (sancțiuni) să interfereze cu cooperarea noastră și vom căuta și găsi soluții care să facă cooperarea noastră pe toate căile independente de astfel de nebunii și încercări de a pedepsi”, a spus Lavrov, joi, 21 iulie.

Potrivit diplomatului rus, politica deschis rusofobă dusă de Washington împiedică dezvoltarea cooperării practice între cele două țări.

„Această politică implică o acumulare neîngrădită de sancțiuni fără o analiză sobră a consecințelor acestora pentru țările care impun aceste sancțiuni”, a adăugat Lavrov.

Ministrul maghiar al Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, a declarat joi că  Ungaria intenţionează să cumpere volume suplimentare de gaze naturale de la Rusia şi ar dori să ajungă la un acord cât mai repede posibil.

„Guvernul ungar a luat decizia de a cumpăra în plus 700 de milioane de metri cubi de gaz, astfel încât țara să fie pe deplin protejată în ceea ce privește aprovizionarea cu energie”, a spus Szijjarto. Totuși, dacă se ia în considerare situația pieței, devine clar că „va fi imposibil să se facă acest lucru fără surse din Rusia”, a menționat ministrul.

Ungaria a finalizat deja pregătirea tehnică pentru achiziții suplimentare de gaz, a menționat Szijjarto. „Putem primi din direcția sud [prin Serbia] și prin Slovacia și Austria 20 de milioane de metri cubi de gaz zilnic”, a spus ministrul de externe. Negocierile cu Rusia pe această temă ar fi apreciată „să se încheie cât mai curând posibil și să înceapă aprovizionarea cu gaz”, a adăugat el. „Sezonul de încălzire va începe încă din 15 octombrie”, a mai spus ministrul, conform TASS.

Cea mai recentă întâlnire dintre Putin și Orban a avut loc la Moscova, la începutul lunii februarie. Despre înclinația lui Orban spre Rusia am mai scris aici – click. Potrivit unor surse, Orban dorește de câțiva ani o relație mai strânsă cu Rusia pentru a întări poziția Ungariei pe plan internațional. El crede că economia Ungariei poate profita de această legătură și crede că aceasta oferă și țării o poziție mai bună de negociere față de puterile occidentale. Ca să nu mai spunem că prezenta lui Szijarto la Moscova capătă accente grotești.

Modelul rusesc se pare că nu îl inspiră pe Orban doar în plan economic, ci și în ceea ce privește mass-media. Rapoartele anuale ale Freedom House arată că libertatea presei din Ungaria s-a erodat, decăzând de la statutul de „liberă” la cel de „parțial liberă”. Potrivit think-tank-ului ungar Political Capital, în Ungaria aproape că nu există război informaţional, deoarece practic nu există niciun oponent în acest domeniu, iar dezinformarea pro-rusă provine direct de la media guvernamentale. Mai multe detalii aici – click.

În contextul actual, al conflictului armat din Ucraina, Ungaria a anunțat ferm că nu permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat decizia organismului suprem de securitate al țării, pe care îl controlează. „Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina și nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale”, a spus Orban. Citiți mai multe aici – click.

În timp ce toate țările europene caută soluții extreme de a înlocui gazul rusesc și de a gestiona criza umanitară a refugiaților, toate acestea în contextul unui conflict militar în inima Europei și după 2 ani de pandemie, Ungaria, deși membră UE, nu se solidarizează. Orban continuă să își întărească relațiile cu Rusia cu scopul de a-i fi bine Ungariei, dar cu sfidarea eforturilor țărilor membre. Rămâne de văzut cum va afecta acest lucru Uniunea Europeană pe termen lung, dar în special țările vecine, inclusiv România.

Recent, aflat la Băile Tușnad în aceeași zi în care Ungaria a cerut mai mult gaz de la Putin, ministrul maghiar de Finanțe a atacat UE explicând cum „Uniunea Europeană, în esenţă, este slăbită de propriile sancţiuni. Întrebarea este dacă poate supravieţui acestor măsuri de sancţionare aplicate Rusiei”
Această propagandă pro Rusia și anti UE  făcută de oficial din Ungaria este aplaudată din păcate chiar la noi în România de către etnici maghiari cărora li se adresează această propagandă, iar statul român stă cu mâinile încrucișate ca să nu supere UDMR-ul aflat și el la guvernare.

Tot la Tușnad, ministrul Agriculturii din Ungaria, Nagy István, a vorbit de criza alimentară care se prefigurează şi a criticat politica dusă de Bruxelles, „care este bună pe timp de pace, dar nu pe timp de război”, pledând pentru ca fiecare țară să aibă propria politică agrară, în condițiile în care agricultura Ungariei, ca și cea a României, depinde masiv de subvențiile din UE.

Un alt lider FIDESZ, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, a declarat miercuri, în prima dezbatere a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că Uniunea Europeană este „cel mai serios perdant” al războiului, subliniind faptul că este nevoie cât mai curând de un armistiţiu şi de tratate de pace, potrivit Agerpres.

Nu știm ce face statul român și ce somnifere au luat autoritățile de permit o propagandă pro Rusia de o asemenea intensitate pe teritoriul României, dar ceva nu este de loc în regulă. Dacă prețul plătit de PNL și PSD către UDMR este permiterea unor asemenea lucruri pe teritoriul României, înseamnă că valorile europene și parteneriatele strategice sunt doar vorbe fără valoare.

Dacă am ajuns ca în România, liderii maghiari să facă propagandă pentru gaz ieftin contra vieți civililor ucraineni nevinovați înseamnă că am ajuns rău de tot.

În final, se impune o singură întrebare. Ce caută liderii politici din Ungaria să facă în România propagandă anti UE și pro Rusia? Dacă nu le convin deciziile și embargourile puse de celelalte țări membre, să iasă din UE, ca să nu mai fi deranjați de pretențiile „absurde ” de la Bruxelles.

I.R.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy