Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Urşii din Parcul Național Hășmaș – Cheile Bicazului vor avea propria lor „autostradă”

Cele mai mari aglomerări de urși din România, pe timpul iernii, se află în județul Harghita, în Parcul Național Hășmaș-Cheile Bicazului și în munții Harghita, locurile fiind preferate pentru că se află departe de așezările omenești, iar ursoaicele pot da naștere liniștite puilor.

Directorul Parcului Național Hășmaș-Cheile Bicazului, Hegyi Barna, a declarat pentru AGERPRES că în masivele Hășmașu Mare și Hășmașu Negru, pe o suprafață de 2-3.000 hectare, vin la iernat între 80 și 100 de urși. Zona este preferată întrucât nu există exploatări forestiere și nici activitate umană și dispune de o multitudine de formațiuni carstice, bârloguri, grote sau avene, unde urșii pot să se adăpostească, fără să fie deranjați de nimeni.

Hegyi Barna povestește că tot aici ursoaicele au și pui și, de la locurile de iernat, folosesc diverse poteci și trasee turistice neutilizate iarna, iar urmele, de câțiva centimetri, ale ursuleților și cele mai mari, ale exemplarelor adulte, se văd de parcă ar fi ”o autostradă a urșilor”.

„În anumite zone, se pot observa atât de multe urme, de parcă ar fi o autostradă a urșilor. Sunt urme mici, ale puilor, de câțiva centimetri, ca de pisică, dar și urme mari, de două palme, ale exemplarelor mari”, a declarat Hegyi Barna.

Directorul Parcului Național Hășmaș-Cheile Bicazului a explicat că, în luna martie, este periculos să mergi pe anumite trasee din parc, întrucât ursoaicele se află încă prezente în zonă, pentru că puii nu pot parcurge distanțe lungi.

Parcul Național Hășmaș-Cheile Bicazului nu este, însă, și o zonă de hrană pentru urși, deoarece are păduri compacte, cu puține poiene, unde nu prea cresc fructe de pădure. Drept urmare, dacă în timpul iernii se întâlnesc 100 de urși pe 2-3.000 de hectare, primăvara aceștia pleacă spre pădurile de foioase și în zona terenurilor agricole, iar în parc mai rămân puține exemplare, pe 500-1.000 hectare putând fiind observați doar unul sau doi urși.

Un alt loc cu aglomerație mare de urși la iernat îl reprezintă munții Harghita, acolo unde specialiștii spun că peste 100 de exemplare își găsesc adăpost în cele șapte fonduri de vânătoare, pe o suprafață cuprinsă între 10.000 și 13.000 de hectare.

Șeful Serviciului Arii Naturale din cadrul Agenției de Protecția Mediului Harghita, Both Jozsef, a explicat că și această zonă este preferată întrucât este liniștită, există multe bârloguri și avene și este propice pentru iernatul urșilor.

În pădurile harghitene, potrivit evaluărilor efectuate de specialiști, trăiau anul trecut între 800 și 1.000 de urși, noile date actualizate despre numărul de exemplare urmând să fie făcute publice în această primăvară.

Sursa: voceatransilvaniei.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.