Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

„Vacanță în siguranță”- sloganul folosit de polițiști harghiteni în cadrul întâlnirilor cu tinerii

 Pe durata sezonului estival, polițiștii harghiteni sunt alături de copii prin intermediul activităților de reducere a riscului victimizant al acestora.

Campania națională de prevenire a victimizării tinerilor „Vacanță în siguranță”  are ca obiectiv creșterea nivelului de informare a copiilor, a părinților și a publicului larg asupra necesității implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau  autori ale unor infracțiuni.

Activitățile informativ – preventive derulate de polițiști vizează informarea elevilor aflați în tabere școlare, centre de agrement, spații de joacă și nu în ultimul rând a celor instituționalizați, în centre de plasament și case de tip familial, cu privire la necesitatea adoptării unui comportament bazat pe respectarea legii și normelor sociale, răspunderea penală și contravențională a minorilor, prevenirea consumului și a traficului de droguri, siguranța în mediul online dar și prevenirea dispariției de minori.

Acțiunile informativ-educative au debutat cu o întâlnire nonformală cu tinerii dintr-un centru de plasament din municipiul Miercurea Ciuc.

Pentru a preîntâmpina situații neplăcute în perioada vacanței, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, oferă părinților și copiilor  câteva recomandări preventive:

Recomandări pentru copii:

-Nu stabiliți relații de prietenie cu orice persoană care pare sociabilă. De cele mai multe ori, infractorii pozează în persoane binevoitoare care vor să vă ajute.

-Evitați frecventarea locurilor, mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc.

-Nu acceptați să vă întâlniți, în mod real cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe internet.

-Nu anunțați plecarea  în vacanță pe rețelele de socializare.

 Recomandări pentru părinți:

-Discutați liber cu fiul/fiica dvs. despre ce are voie și ce nu are voie să facă în această perioadă

-Nu vă lăsați nesupravegheați copiii în zonele aglomerate.

-Învățați-i să evite compania străinilor și să anunțe o persoană de încredere  atunci când cineva îi face să se simtă inconfortabili.

De asemenea, în toate situațiile în care vă găsiți într-o stare de pericol sau de vulnerabilitate, solicitați sprijinul oamenilor legii, prin apelarea numărului unic 112.

  • informații furnizate de IPJ HarghitaLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.