Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Descoperirea secolului în Harghita! Vestigii dacice în așa-zisul Ținut Secuiesc

dacic harghitaSoarta și arheologia au dat zilele trecute o lovitură grea celor care susțin ideea de autonomie a așa-zisului Ținut Secuiesc bazându-se pe date care exclud românii din istoria arealului geografic din zona Harghitei.

Mai multe vestigii dacice, datând de aproximativ 2000 de ani, printre care cel mai important un Torques dacic, au fost descoperite în Harghita în localitatea Siculeni. Aceste descoperiri zdruncină din rădăcini teoria descălecării maghiarilor pe aceste meleaguri și închide gurile multor extremiști.

65Din păcate, totuși, se pare că unii au înnebunit din cauza acestei descoperiri și sunt preocupați acum de cum să blocheze deschiderea unui șantier arheologic în zonă și de cum să țină cât mai ascunsă această descoperite. Noroc că cei care au găsit vestigiul și autoritățile locale din Siculeni au predat artefactele la Direcția Județeana de Cultura Harghita unde directorul Bakos László, a inregistrat descoperirea conform legii.

Vom urmări cu mult interes dacă autoritățile din Harghita vor aloca resursele necesare pentru crearea unui sit arheologic și căutarea altor vestigii în zona unde a fost descoperit torques-ul dacic sau dacă extremiștii maghiari vor avea puterea necesară să blocheze orice cercetare arheologică pe această temă.

vestigiu-predare2
13 comentarii la “Descoperirea secolului în Harghita! Vestigii dacice în așa-zisul Ținut Secuiesc

 1. Alex cel Bun

  Si care este problema ? Cu dacii romanii nu au nici o tangenta numai in visele lor. Si nu in „asa zisul Tinut Secuiesc” …ca aceasta denumire exista de 700-800 de ani. Si care e legatura cu autonomia?? Tocmai aceste vestigii demonstreaza ca dupa daci nu a existat nici o continuitate „daco-romana” 🙂

  Raspunde
  1. Radu Vasilescu

   Halal concluzia precum ca dacii au dispărut in neant dintr- o dată! Și așa sălbaticii huni și- au ,,întemeiat ținutul,,!!!???!!! Măi ,,cel bun,,voi când ați venit din Asia erați cu cel puțin o 1000 de ani in urma civilizației geto- dacice! Si astăzi voi tot asiatici sunteți!

   Raspunde
 2. szijgyarto zoltan

  Domnule ziarist cu numele „admin”.
  Esti prost!
  In primul rand descoperirea nu are nimic de a face cu logica dumitale.
  in al doilea rand te rog sa-mi confirmi prin date exacte istorice ca chestia gasita exclude denumirea de „Szekelyföld”.

  Raspunde
 3. Gelu

  Oameni buni. Indiferent care ce va scrie ca. A lui sau a lui . nu uitati ce spune Cuvîntul lui Dumnezeu !
  A Domnului este pamîntul cu tot ce este pe el .

  Raspunde
 4. Boitan Vasile

  Oameni buni. Atîta timp cît nu sîntem conduşi de români adevărați precum ( Vlad Tepeş, Mihai Viteazu, Cuza,un Ceauşescu),şi nu numai conducerea ci şi noi omul de rînd, care înainte de a țipa şi înjura, trebuie să gîndim. Să ne punem mintea la contribuție pentru binele ţării şi dacă țara merge bine voi prospera şi eu. Ce ziceți e timpul să ne Trezim. Legea şi ordinea şi noi să fim la acelaşi numitor ,,România şi prosperarea noastră. ”
  DEŞTEAPTĂTE ROMÂNE CĂ AI DORMIT ŞI LENEVIT PREA MULT.

  Raspunde
 5. Cristi

  „Aceste descoperiri zdruncină din rădăcini teoria descălecării maghiarilor pe aceste meleaguri…”

  Ce tâmpenii spuneţi.Nu e nimic de zdruncinat şi asta o spun ca român ardelean.Faptul că secuii au fost aşezaţi pe aceste locuri de regii maghiari, nu are nimic de-aface cu un artefact important din epoca fierului, celtic sau dacic, datând cu circa 1.000 de ani înainte de prezenţa secuilor.Faptul că în secuime sunt arhicunoscute urme de fortificaţii din epoca fierului, nu este nicio bombă jurnalistică.Modul în care încercaţi o manipulare gazetărească este penibil.Apropo, aţi uitat să specificaţi că descoperitorul e un secui local care a respectat întocmai procedurile legale de declarare şi predare.

  Raspunde
 6. Liviu E

  Este firesc. Geto-dacii au trait intr-un areal mult mai mare decat actualul teritoriu al Romaniei. Dar sa va spun o chestie: putem sa gasim noi in Ardeal tone de artefacte dacice, daca nu vom avea o armata puternica la momentul-cheie, ne vom pierde pamantul.

  Raspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *