Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Vicepremierul României, sub drapelul Ungariei Mari

În fiecare an, de 4 iunie, la Casa Fodor, de lângă catedrala de la Șumuleu, are loc comemorarea momentului Trianon și a Diviziei Secuiești. An de an, la eveniment sunt prezenți husari călare care desfășoară steagul Ungariei Mari și invitații rostesc discursuri despre „drama” pierderii Ardealului.
Anul acesta, evenimentul a avut loc vineri,  3 iunie, în prezenta a circa 200 de persoane din țară și din Ungaria.
Divizia Secuiască (Székely Hadosztály), a fost o unitate militară creata pentru oprirea „invadatorilor români” care „veneau să ocupe” Ardealul, după Marea Unire din 1918.
Este important de știut că această manifestație a avut loc la monumentul închinat Diviziei Secuiești din curtea imobilului, nefiind o comemorare a militarilor maghiari uciși în primul război, adică un amestec de simbolistică maghiară, cu bucăți de istorie și cu multe interese politice actuale, deoarece vorbim de un monument finanțat exclusiv din Ungaria.
Desigur, la eveniment a fost arborat drapelul Ungariei Mari, cu simbolistica aferentă (coroana Sf Ștefan, stemele Croației și Transilvaniei) iar domnul vicepremierul României, Kelemen Hunor a declarat, stând sub drapelul Ungariei  Mari:  „În această zi este o mare provocare să vorbim despre trecut, prezent sau viitor. Este o mare provocare sa vorbești despre durerea care este asociata cu aceasta aniversare, cu prezentul cu toate suferințele lui și cu mâine, viitor, speranța. Valorile comune ale apartenenței naționale maghiare sunt cele care stau la baza acesteia: limba maghiară, cultura maghiară, tradițiile, trecutul și istoria”.
Până la urmă pe cine reprezintă domnul Kelemen?

Printre participanți s-au mai remarcat și Toth Laszlo, consulul general ungar la Miercurea Ciuc, Zsigmond Pal Barna, parlamentar și coordonatorul alegerilor parlamentare din Ungaria, alegeri cu foarte multe suspiciuni de fraudare, Potapi Arpad, secretar de stat pe probleme de politicî națională ungară și alții.

Pentru cei care nu au înțeles clar, în acest articol nu criticăm un eveniment, nu criticăm o comemorare sau o simbolistică. În acest articol doar remarcăm cât de duplicitari sunt politicienii maghiari, care nu ratează nicio ocazie pentru a-și arată atașamentul profund pentru un regim cvasi-totalitar precum cel al lui Viktor Orban, nostalgic după alte vremuri, în loc să trăiască în prezent. Oamenii au nevoie de stabilitate și prosperitate, nu de provocări inutile. Dar din păcate, e mai simplu să provoci și să dezbini, pentru că știu ca în România nimeni nu îi trage la răspundere. Dacă ar face-o în Slovacia sau Croația, ar fi generate ecouri la nivel de conducere a statului, cu sancțiuni imediate, mai ales în actualul context.

I.R.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.