Vorbele lui Ivo Gheorghiu au mișcat publicul de la Universitatea de Vară

0

Articol disponibil în: Magyar Română

ivo-gheorghiuÎn cadrul Universității de Vară a fost invitat și Ivo Gheorghiu, reprezentantul puținilor români care constituie minoritatea română din Bulgaria. Înainte de a vorbi despre situația minorității din Bulgaria, a relatat o poveste tristă, care seamănă cu relația românilor din Bulgaria cu România.
“Este tristă situația românilor din Bulgaria, cerșim la porțile străinului pentru a supraviețui.”
Ivo Gheorghiu este medic de profesie la urgențe. După spusele lui, cea mai gravă situație este coma, aceasta este situația românilor din Bulgaria, se află în COMĂ. Această minoritate nu este recunoscută ca și minoritate, este considerată doar un grup etnic. Ultimul recensământ arată doar 160 de români, deși Ivo Gheorghiu este sigur că știe mai mulți de 300 de români în Bulgaria. În câțiva ani această minoritate, “grup etnic”, va dispărea, și pentru asta cu toți suntem de vină. Ivo Gheorghiu a adăugat faptul că deja îi este rușine să tot repete situația tristă în care se află, dar nu are de ales, trebuie să ceară ajutor. Oamenii au obosit, au îmbătrânit deja căutând răspunsuri și căi pentru o viață mai bună, însă nimic. „Cine e în stare să dea un răspuns?”– întreabă revoltat Ivo Gheorghiu. Minoritatea bulgară din România primește bani, pentru că își păstrează identitatea, românii din Bulgaria, nu au nici măcar școală.
În timpul discursului Ivo Gheorghiu a spus că la un moment dat românii din Bulgaria au fost jigniți de către o persoană din Ministerul de Externe. În ciuda faptului că doamna Irina Irinel a luat microfonul din public pentru a întreba cine a fost această persoană, Ivo Gheorghiu a spus că nu va spune numele până ce își încheie mandatul.
Mulți oameni din public au fost mișcați de situația tristă a românilor din Bulgaria.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy