Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Weekend cu zeci de intervenții pentru pompierii salvatori harghiteni

Salvatorii harghiteni au avut un sfârșit de săptămână (16-18.09.2022) solicitant, perioadă în care au gestionat 30 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 20 astfel de cazuri.

Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 3 incendii, precum și în alte intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea/salvarea de persoane sau animale, misiuni pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea.

În contextul fenomenelor meteorologice prognozate, pe parcursul zilei de duminică, județul Harghita aflându-se sub incidența unui COD PORTOCALIU de intensificări ale vântului, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița au acționat pentru degajarea copacilor rupți de vântul puternic, pe DN 13A și DN 15, Pasul Creanga. Traficul rutier s-a desfășurat cu dificultate, din cauza copacilor căzuți pe carosabil, pe DN 12A, DN 12C, DN 13A, DN 15 și DJ 123D. Tot din cauza vântului și a ploilor torențiale, au rămas nealimentate cu energie electrică 61 PT-uri cu 2234 de utilizatori din 13 localități, echipele distribuitorului de energie electrică acționând în teren pentru remedierea defecțiunilor. În acest moment nu mai sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea.

Vineri, 16 septembrie a.c., un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a intervenit pe strada Harghitei, din municipiul Miercurea Ciuc, pentru stingerea unui incendiu, produs la un tablou de distribuție energie electrică suprasolicitat.

Tot în cursul zilei de vineri, în jurul orei 19:00, a fost solicitată intervenţia în cazul unei persoane blocate într-un apartament, din municipiul Odorheiu Secuiesc. La faţa locului s-au deplasat 2 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD. După deblocarea uşii de intrare în apartament, echipajele operative au găsit, căzută în holul locuinței, o persoană conştientă, de sex feminin, în vârstă de 81 ani, cu probleme medicale, aceasta fiind preluată şi transportată la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.

Sâmbătă dimineața, în jurul orei 08.00, a fost solicitată intervenţia pompierilor militari în satul Văleni, comuna Feliceni, pentru salvarea unui cal căzut într-o fântână. Ajunşi la locul indicat, pompierii Detașamentului Odorheiu Secuiesc au constatat că animalul se afla într-un puț, adânc de aproximativ doi metri. Folosind furtunurile și accesoriile din dotare, pompierii, ajutați și de localnici, au reușit să scoată animalul teafăr la suprafaţă.

Sâmbătă seara, în jurul orei 23.30, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, pompierii Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița și SVSU Borsec au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, pe DN 15, km 5. La sosirea forțelor de intervenţie, flăcările se manifestau violent la compartimentul motor și în interiorul mașinii. Pompierii au localizat și lichidat incendiul în mai puțin de o oră, însă în urma producerii evenimentului, provocat, cel mai probabil, de un cablu electric defect, autovehiculul a fost afectat în proporție de 80%. Din fericire, nu au existat persoane rănite, conducătorul auto și cei 3 pasageri reușind să se autoevacueze la timp.

 Duminică dimineața, pompierii militari și civili din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița și SVSU Borsec au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință de pe strada Mihai Eminescu, orașul Borsec. În momentul sosirii echipajelor de stingere, flăcările se manifestau violent la nivelul acoperișului locuinței, amenințând să se propage la întreaga casă, precum și la anexele învecinate. Timp de aproape 2 ore, pompierii au acționat, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea incendiului, protecția camerelor locuinței și pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Incendiul cauzat, cel mai probabil, de mijlocul de încălzire nesupravegheat (sobă cu acumulare de căldură), s-a soldat cu arderea acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 50 mp, a bucătăriei și bunurilor din interiorul acesteia. Pompierii au reușit să împiedice propagarea flăcărilor, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

 În această dimineață, la ora 05:19, am fost anunțați despre producerea unui accident feroviar, în municipiul Odorheiu Secuiesc, în urma coliziunii dintre trenul Regio nr. 3542, ce se deplasa pe ruta Sighișoara-Odorheiu Secuiesc și un autocamion. Pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit rapid la locul accidentului cu o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la fața locului deplasându-se și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Harghita. În urma evenimentului au rezultat două victime: o pasageră din tren, în vârstă de 46 ani, preluată de echipajul SAJ și conducătorul auto, de 53 ani, conștient, fără semne vizibile de traumă, preluat de echipajul SMURD. Ambele persoane au fost transportate la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru îngrijiri medicale de specialitate.

În perioada de referință, au fost transmise 6 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 4 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în localitățile Gheorgheni și Sărmaș (sat Hodoșa) și 2 mesaje privind avertizări de producere a fenomenelor hidrometeorologice, transmise de IGSU.

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE  ŞI RELAŢII PUBLICE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.