Winkler: Guvernul Cioloș trebuie să evite capcanele electorale ale anului 2016

0

Articol disponibil în: Română

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), liderul Organizației Județene Hunedoara a UDMR, și-a exprimat speranța că Guvernul Cioloș va avea puterea să evite capcanele electorale ale anului 2016 și se va concentra pe consolidarea ciclului de creștere economică a României.

”Cred că ceea ce-i putem solicita Guvernului Cioloș este să nu cadă în capcanele specifice anilor electorali, să evite luarea unor decizii populiste. (….) România se află în al 4-lea an consecutiv de creștere economică, cu o creștere de 4 procente. Avem în față un an în care guvernul poate să confirme un ciclu virtuos de creștere economică”, a declarat Iuliu Winkler, miercuri, la Deva, într-o conferință de presă.

Vorbind despre nevoia accelerării procesului de convergență cu media UE, deputatul european al UDMR a afirmat că ”9 ani de creștere economică, ar putea pune România pe o traiectorie cu adevărată europeană” și care să se facă cu adevărat simțită în nivelul de trai nu doar în cifre macroeconomice. În context, el a amintit că pentru zona euro se prognozează pentru anul în curs o creștere economică de 1,8 la sută, iar pentru România de 4,1 procente.

În ciuda mandatului Guvernului Cioloș de doar un an, Winkler consideră că acesta neavând obiective electorale trebuie să se concentreze pe ținte care să așeze România cu adevărat la masa dialogului european, iar în acest sens, în opinia sa, este esențială prezența constantă a miniștrilor și secretarilor de stat la Bruxelles. Deputatul european a arătat că țara noastră a avut foarte mult de pierdut din punct de vedere economic, dar și din perspectiva influenței pe care ar fi putut-o exercita la nivelul UE din cauza unei participării deficitare a miniștrilor sau a secretarilor de stat la reuniunile europene.

În opinia sa, guvernul ar trebui să fie preocupat de deblocarea administrației publice și de crearea unor mecanisme care să ducă la creșterea gradului absorbției fondurilor europene cu atât mai mult cu cât țara noastră este, din acest punct de vedere, codașa UE. ”Cred că cifra anului 2015 este 6. Șase miliarde de euro pierdute din fondurile europene care au fost alocate țării noastre pentru perioada 2007-2013. În luna aprilie, vom ști cu exactitate suma pierdută, dar aceasta se învârte în jurul cifrei 6. Suntem, din acest punct de vedere, pe ultimul loc în Europa. Gândiți-vă câți kilometri de autostradă sau câte spitale sau școli puteam construi cu acești bani”, a spus deputatul european.

Referindu-se la provocările în plan intern care stau în fața Guvernului Cioloș, Iuliu Winkler a enumerat: posibilitatea unor decizii ”interesante și controversate” pe care Parlamentul ar putea să le mai ia până în toamnă, lipsa de încredere a cetățenilor în instituțiile statului și adâncirea discrepanțelor între clasele sociale și între regiuni.

În aceeași conferință de presă, deputatul european al UDMR și-a exprimat speranța ca anul 2016 să fie un an al resetării vieții politice, un al reflecției, care să ducă inclusiv la revigorarea dialogului interetnic afectat negativ în anul care tocmai a trecut. ”Anul 2015 a fost anul în care drepturile comunității maghiare din România au avut de suferit. Dialogul româno-maghiar la nivel politic, parlamentar, dar și la nivelul societății a regresat. (…) A fost anul în care s-au luat decizii care au slăbit încrederea comunității maghiare din Ardeal în societatea majoritară”, a precizat Winkler.

 Editat de Biroul de Presă al UDMR

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy