Ziua Armatei la Cimitirul International al Eroilor Valea Uzului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Mihai Marin Târnoveanu/Facebook

 

Manifestarea de Omagiere a Eroilor Armatei Române în cadrul Slujbei religioase de Pomenire a avut loc într-o solemnitate desăvârșită, în ciuda împotrivirii Consiliului Județean Harghita. Misiunea noastră sfânta a fost îndeplinită. Preoții ortodocși din Dărmanesti, Făgăraș și Părintele Amfilohie au săvârșit Parastasul pentru Eroi. În mijlocul sutelor de oameni care au răspuns chemării Asociației Calea Neamului s-a aflat și domnul Primar al orașului Dărmanesti, Constantin Toma, care le-a conferit minunatilor copii din Corul Ressurectio, Moinesti, jud. Bacău calauziti de Gabriela Biea și celor din Dobarlau Vale, Covasna, condusi de Alexandru Gecse, titlul de Fii ai Văii Uzului. Acesti extraordinari Fii ai Văii noastre, care au cântat dumnezeiește sunt ștafeta de mâine a străjii de la Cimitir.

Camaradul meu de luptă la care țin chiar ca la un Frate, profesorul Florin Palas, i-a pomenit la rândul său pe Eroii Armatei Române, mărturisind în fața oamenilor Jertfa lor pentru Țară.

În cele câteva cuvinte pe care le-am spus, am accentuat ideea că aici, la Valea Uzului au murit români, țăranii în Opinci Militare vărsand asa cum spunea domnul General Radu Theodoru, tone de sânge în Primul Război Mondial pentru a apăra trecătorile Carpaților. Acești Eroi se cuvine să aibă aici, în Cimitirul International al Eroilor Valea Uzului, Însemne de Căpătâi. Iar noi avem datoria sacră de a le apăra. Dacă cineva va vrea să le darame sau să le scoată din Cimitir, Linia de Fier a Moldovei, Dărmanesti, Dofteana, Comanesti, Târgu Ocna, întărită de mii de români din celelalte colțuri ale Țării, va riposta, va face Scut Viu în jurul Crucilor și Monumentului. Asa cum a spus si vrednicul Părinte Amfilohie în Cuvântul Sfinției Sale, fără jertfa celor care au apărat de inamicul austro-ungar vitala Trecătoare a Văii Uzului, Biruința din Primul Război Mondial nu ar fi fost posibilă. Acestă Trecătoare suntem chemați astăzi să o apărăm noi. Să apărăm și să continuăm o Luptă. Salutăm cu dragoste românească pe toți cei care au fost prezenți la Valea Uzului, români din Dărmanesti, Dofteana, Comanesti, Târgu Ocna , Vrancea, Bacău, București, Brașov, Covasna, Piatra Neamț, Iași, Craiova. Salutăm Filiala Calea Neamului din Mirceștii Noi de Vrancea condusă de Tanta Stan și Filiala Calea Neamului Bacău, condusă de Movileanu Iurie, prezente din nou, în Acțiune !

Oameni buni Să fim noi, astăzi, acei osteni care scriu Istorie.

Frați Români, împreună, oricât de greu ar fi, oricât de multe ispite și sminteli ale vremurilor încearcă să ne abată din Drum, mergem neabătuti cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc!

Autor: Mihai Târnoveanu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy