Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ziua Armatei României, marcată la Miercurea Ciuc (marți, 25 octombrie)

Ziua Armatei României, 25 octombrie, moment cu valoare de simbol în istoria neamului românesc, va fi sărbătorită marți, 25 octombrie 2022, începând cu ora 10:00, în Piața Tricolorului la Monumentul Ostașului Necunoscut din municipiul Miercurea Ciuc, printr-o ceremonie militară și religioasă de comemorare a luptei şi jertfei armatei şi a poporului român pentru libertate şi independenţă, pentru unitate şi integritate naţională.

⁎⁎⁎

Data de 25 octombrie 1944, semnifică eliberarea întregului teritoriu naţional de sub ocupaţia horthysto-fascistă. Luptele eroice purtate de Armata Română, cu sprijinul forţelor aliate, pentru eliberarea părţii de nord-vest a ţării au fost încununate de succes la 25 octombrie 1944, când inamicul a fost împins peste frontierele naţionale. Succesele Armatei Române au contribuit la configurarea liniei de est a frontului aproape într-o demarcaţie liniară ce lega Marea Baltică – valea Dunării şi Marea Adriatică. Preţul plătit de Armata Română în intervalul 23 august 1944 – 25 octombrie 1944 a însemnat peste 58.000 de soldaţi căzuți la datorie, răniţi sau prizonieri. Efortul depus în slujba cauzei coaliţiei Naţiunilor Unite de înfrângere definitivă a Germaniei naziste a însemnat continuarea luptelor pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei. În campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.

Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaţionale de sprijinire a păcii sau umanitare şi de combatere a terorismului. Misiunile sunt desfăşurate sub egida NATO, UE şi ONU, sau fac parte din angajamente de tip coaliţie internaţională.

  • informații furnizate de maior Emilian ZAGRAI-NEGULESCU, Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.