Ziua Iei, marcată la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

0

Articol disponibil în: Română

Aleasa Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni de Sânziene, declarată neoficial Ziua Universală a Iei, este o cămaşă tradiţională din satul Livezi, comuna Mihăileni, judeţul Harghita.  

Ca parte a costumul tradiţional, cămaşa se impune în ansamblul vestimentar prin atenţia dedicată ornamenticii, materialelor  şi execuţiei  fiind o expresie a statutului social, a vârstei purtătoarei,  precum şi a spaţiului de unde provine.

Cămaşa selectată se înscrie în tipologia cămăşii încreţite la gât, cu ornamentaţia centrată pe suprafaţa mânecii, guler şi piept, cu elemente de ornamentică specifice cămăşilor moldoveneşti îmbinate cu elemente ale cămăşilor transilvănene .

Din punct de vedere al croiului cămaşa are faţa dintr-un lat prins de doi laţi de pânză despicaţi în dreptul mânecilor şi care se unesc pe mijlocul spatelui. Mâneca este croită dintr-un singur lat de pânză.

Sistemul de ornamentare a mânecii prezintă unele particularităţi: altiţa compactă brodată în cruci cu motivul cruciform care nu se mai repetă în alt loc pe cămaşă, încreţul lipseşte, astfel râurile pe mânecă pornesc de sub altiţă. Volanul mânecii, fodorul este susţinut de lanşeţ, o cusătură realizată peste creţuri, pe care o regăsim şi sub guler. Pe pieptul cămăşii ornamentul îngust este plasat în sens vertical. Pe guler sunt redate ornamente mărunte, delicate specifice acestei porţiuni. Remarcăm motivele geometrice alături de cele floral-stilizate, precum şi paleta cromatică bogată. Un rol decorativ deosebit îl are dantela, numită local cipcă care termină volanul mânecii.

Cămaşa prezentată cu numărul de inventar 16173 face parte din patrimoniul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, a fost achiziţionată în anul 2008 și poate fi admirată la sediul central al muzeului nostru.

În data de 24 iunie, de Ziua Iei, la toate expozițiile Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, intrarea este gratuită pentru persoanele care poartă ie. Vă așteptăm!

Mai multe detalii  și imagini în link-ul de mai jos: https://muzeu.net4u.ro/index.php/artefacte/colectii/etnografie/port/item/84-16173

  • Cristina Ioana Felea – Muzeograf PR, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy